petak, 21. prosinca 2018.

NAJSTARIJA (A MOJA !) ULICA U ŠIBENIKU NA KRAJU 2018. GODINE: Sa 150 stanovnika u 1958. na njih 50 (većinom starijih od 60 godina) danas


Prva desno je na ovoj slici iz 1958. bila kuća u kojoj je od 1441. do 1473. stanovao Juraj Dalmatinac, a do nje u nizu je i moja, u kojoj sam se rodio (u kužini, jer - dok je u jezgri pupao život - nije rodiljama trebalo ići u bolnicu na kraju grada)

NEIZBJEŽNA SUDBINA ULICE JURJA DALMATINCA: Sve što se događa širom stare jezgre u Šibeniku (ubrzano smanjivanje broja stalnog stanovništva, prodaja većine nekretnina turističkim akterima izvan Šibenika i Hrvatske, urbana praznina od Dana mrtvih do Uskrsa i bučna prenapučenost u većini dana i noći od Uskrsa do Dana mrtvih), još je od prijelomne 1958. (kad je brojem stanovnika bila na vrhuncu, kao i uoči kuge iz 1649.!) sudbinski zapisano u mojoj ulici, koja od 1945. nosi ime Jurja Dalmatinca. Jer, te je 1958-e, u toj najstarijoj ulici u srednjevjekovnom Šibeniku, stalno stanovalo čak 150 građana, a danas, na kraju 2018-e, samo ih je 50, od kojih nas je većina starija od 60, a njih desetoro i od 75 godina. U mojoj ulici danas živi samo jedno dijete (od pet godina), ali zato ima nas 30-ak koji ćemo u idućih 20 godina sigurno otići s ovog svijeta i iz naizgled, još naše, sve praznije ulice. U većini kuća u ulici stanuje samo po jedna osoba, nekoliko ih je posve prazno, a na tri su adrese ljetni apartmani. Pred najvećom, ali i najzapuštenijom građevinom, zgradom stare preture, na broju 4, njezina je skora prenamjena u hostel. Demografsku sudbinu moje ulice, kao najplastičnije metafore nevesele sudbine stare jezgre, nisu odredile toliko neharmonične politike razvoja grada unazad 60 godina ili pad nataliteta domicilnih obitelji, nego novi standardi stanovanja i potrošačkih izbora.
Dvojica od zadnjih 30-ak starosjedilaca u ulici na slici iz jeseni 2011-e: moj ćaća u svojoj 92-oj i naš kućni prijatelj i najstariji susjed Škure (koji danas jedini zna sve o ulici)

SJEĆANJE NA ŽIVOTNE UVJETE U STAROJ JEZGRI PRIJE 60 GODINA: Te 1958-e (kad sam ja kao jedno od 30-ak djece u ulici išao u prvi razred prenapučene osnovne škole u Docu) nitko u ulici nije imao automobil, a besplatnih je vezova za barke većine obitelji u ulici bilo na slobodno biranje, na potezu od katedrale do mandroča. Tada su doktori iz Doma zdravlja dolazili na kuću, a injekcije penicilina nam davao Stipe Ercegović (otac dr. Ante Ercegovića), također na kuću. Do svih majstora za kućne popravke naši su roditelji dolazili pješke, unutar jezgre, pa nije bilo teško nabaviti ni najteže komade namještaja (od dućana Lesnine, gdje je do sredine listopada bila knjižara Matica) ili godišnje količine drva za ogrijev, uz ručni transport od skala pred svetim Lovrom ili od katedrale, pa uzaskale do Ulice Jurja Dalmatinca. Uostalom, u staroj su jezgri tada bile četiri osnovne škole, jedan vrtić, jedna tiskara, redakcija Šibenskog lista, većina gradskih ustanova, peškarija, pazar, Mala loža, brojni dućani (koji su svojom ukupnom ponudom u Kalelargi, Masnoj i ostalim uličicama, nadmašivali usporedivu cjelinu ponude prvih robnih kuća izvan starih jezgri), nekoliko gostiona, desetak toverana, desetak improviziranih dječjih igrališta po malim trgovima (tada - bez štekata) itd., pa se nekakav parkirni prostor nigdje nije ni spominjao, a kamoli kao prvi uvjet za život i rad u jezgri. Naposljetku, u tom središnjem gradskom prostoru noću se, od 23 sata, pa ujutro do 7, moglo normalno spavati, jer se svaka vanjska buka brzopotezno rješavala kao remećenje javnog reda i mira. Danas je to nezamislivo, i zato će se kroz idućih 20 godina – na tobože opće zaprepaštenje i na zlokobnu fiskalnu štetu za gradske financije - gotovo u potpunosti isprazniti i šibenska stara jezgra, koja je i dalje najveća u Dalmaciji, ali više nikad neće biti (pretežno) naša.
Od zgrade starog suda iz venecijanske ere, na broju 4, uskoro će nastati hostel

POVIJEST ULICE JURJA DALMATINCA U „KAZIVANJIMA O ŠIBENIKU“ IZ PERA JOSIPA JAKOVLJEVIĆA: Ulica dijeli i spaja – zapisao je moj otac - dva najstarija šibenska predjela – Goricu i Dolac, a formirana je još u 13. stoljeću kao prva ulica, u gradu opasanom bedemima. Naziv je dobila po glavnom arhitektu šibenske katedrale, Jurju Dalmatincu, jer je veliki umjetnik, od 1441. do 1473. živio u kući u kojoj danas stanuju obitelji Berović, Guberina i Sekulić, na brojevima 15 i 17. Na njegovoj su kući dobro sačuvan portal, kao i kruna na zdencu u dvorištu. Obitelj Orsini, kojoj je pripadao Juraj, u Šibeniku je izumrla 1699. Ulica se proteže od palače Tambača (ili Pellegrini), kraj Četiri bunara, do Kvartira. U središnjem dijelu ulice postoji zgrada stare preture (suda) iz venecijanskog razdoblja, i crkvica svetoga Grgura (iz 14. stoljeća). Na kraju ulice je Kvartir, kompleks zgrada kojima dominiraju ostaci srednjevjekovnog samostana benediktinki, u koji se od 1806. do 1813. uselila Napoleonova vojska, pa u jednom dijelu čak držala i zatvor. No, najstarija kamena kuća u ulici nalazi se na broju 11, gdje je sve do 1921. stanovala šibenska plemićka obitelj Mijagostović.
Svako malo pred mojim vratima crkne bumbeta, pa je središnji dio ulice noću u mraku, a zamjena žarulje zna potrajati i više od 20 dana, jer najstarija ulica u gradu više nikom nije važna

TKO SU SVE BILI STANARI ULICE U 1958., A TKO SU DANAS: Prije 60 godina u ulici je – pobrojao sam to u suradnji s dvojicom još pamtećih, najstarijih susjeda - stanovalo nas ukupno 150 Šibenki i Šibenčana, među kojima je bilo i desetak tada friško doseljenih iz zaleđa, i 30-ak djece. Danas nas je samo 50, među kojima je samo jedno dijete i desetak friško doseljenih iz zaleđa. Prije 60 godina u ulici su stanovale obitelji sa sljedećim prezimenima: Medini, Lozić, Civadelić, Tambača, Nikolić, Scoti, Brajer, Fantulin, Roca, Jakovljević, Bujas, Deljac, Suša, Berović, Guberina, Baranović, Kitarović, Bašić, Kužina, Ivas, Belamarić, Rak, Zorić, Ivančević i još tri obitelji „u prolazu“. Danas stanuju sljedeće obitelji (pretežno sa samo jednim ili dvoje članova): Medini, Bećir, Bujas, Spahija, Guberina, Nikolić, Bašić, Sekulić, Skorić, Jakovljević, Zimmerman, Berović, Gulin, Jakelić, Računica, Ninić, Dolci i još tri „u prolazu“.
Kvartir, čiju je dušu zauvijek sačuvao moj susjed iz djetinjstva, Petar Ivas, u svojim kultnim "Sličicama iz Kvartira"

NAJPOPULARNIJI NADIMCI U ULICI: Barbarija, Bobe, Ćurlik, Pujsa, Prde, Škure, Doktur, Krpaš, Kunpir, Gude i Snjegulica.
NAJLJEPŠE NOVELE O NAJLJEPŠEM DIJELU ULICE: Veliko djelo najpoetičnijeg šibenskog pera, Petra Ivasa, pod naslovom „Sličice iz Kvartira“.
Iz bijelog potkrovlja moje friško obnovljene palače u Ulici Jurja Dalmatinca (koje s leđa gleda na ulicu, a odsprida na kanpanel svetog Dumenika), svim čitateljicama i čitateljima internetskog Šibenskog brevijara i Knjižare Jakovljević želim SRETAN BOŽIĆ I NOVU 2019. GODINU!


subota, 15. prosinca 2018.

ŠIBENSKI KONTRAPUNKTI: Jovanka u katedrali, Tito ispod mosta, Poljana u snijegu, prenapučeni stari pazar, dvolična peškarija i Krešimirova fortica za 120 decibela


Još 1966. i Jovanka Broz je bila dobrodošla u šibensku prvostolnicu (iako nije bila deklarirana katolkinja)

OD JUBILARNE 1966. PREMA TRUSNOJ 2019. – NOVI ŠIBENIK U 10 SLIKA: Kao za vrijeme gradnje katedrale (od 1431. do 1536.) i prateće joj dopune nizom palača i crkava u gradskoj jezgri (najvećoj u Dalmaciji), i današnji je Šibenik u podjednakim radikalnim promjenama svoje ekonomske, kulturološke, urbane i demografske strukture. O renesansnom su Šibeniku, koji je procvjetao pod mletačkom vlašću, mnoga velika imena iz hrvatske i europske znanosti i kulture napisala briljantne studije, a među njima i najblistaviji autori sa šibenskih adresa. O dubokim strukturnim promjenama, koje Šibenik proživljava od pada Berlinskog zida do danas, nastala je nova obimna građa, među kojoj je i moje petoknjižje o šibenskom identitetu i njegovoj sudbini (Veliki rječnik šibenskih riči, Šibenski teštamenat, Šibenska filozofija, Šibenska likaruša i Europski Šibenik). Ali, možda se na prste jedne ruke mogu nabrojati danas živući sugrađani koji su pročitali većinu tih studija (što se vidi na prvi pogled kroz javne reakcije većine na aktualna politička, kulturološka, demografska, religijska ili najdalekosežnija znanstvena pitanja, iskazivane kroz političke govornice, klasične medije ili društvene mreže i javne manifestacije). Zato je ponekad zgodno nepreglednu slojevitost te identitetske drame iskazati u nekoliko naizgled nepovezanih slika. Tako ćemo ovdje na preskok, u svojevrsnim kontrapunktima, predstaviti radikalne promjene šibenskog tijela i duše unazad kratkog razdoblja od 1966. (kad je Šibenik obilježavao 900. godišnjicu od prvog spomena svojeg imena u povijesti) do skore, europske, ali vrlo trusne 2019. (u kojoj će se navršiti i 370 godina od epidemije kuge, koja je pomorila 80 posto stanovnika na širem gradskom području). Podsjetimo se, da je – prema Hrvatskoj enciklopediji - kontrapunkt (srednjovj. lat. punctum contra punctum: točka protiv točke, tj. nota protiv note), tehnika višeglasnoga (polifonijskoga) skladanja, odnosno vođenja i kombiniranja dviju ili više istodobnih glazbenih linija, koje su melodijski i ritmički samostalne, ali se moraju međusobno uskladiti prema određenim načelima.

Umjesto u crkvenoj baštini, Tito je radije uživao u pogledu na završnicu gradnje šibenskog mosta (10. svibnja 1966.)


ZAŠTO TITO NIJE USLIKAN U KATEDRALI, NEGO ISPOD MOSTA: Tog 10. svibnja 1966. predsjednik FNRJ, Josip Broz Tito, sa suprugom Jovankom, posjetio je Šibenik, uoči proslave 900. godišnjice od prvog spomena Šibenika u nekom pisanom dokumentu. Tada sam i sam, u Kalelargi, prvi put vidio Tita, i začudio se kako nije visok, i kako ima pituranu kosu. Iz tog vremena, u obiteljskoj fototeci imam sliku Titove supruge Jovanke Broz, prilikom njezina posjeta katedrali svetog Jakova (gdje je bila vrlo lijepo dočekana), ali gdje uz nju nije bio Tito, kao i sliku Tita koji je za to vrijeme došao vidjeti završnicu radova na gradnji šibenskog mosta. Dakle, Tito je došao odati državno poštovanje mitu o hrvatskom kralju Petru Krešimiru IV, ali je u crkvu poslao svoju ženu, kao da je pravi Šibenčanin (jer, dok je još za Austrije i prve Jugoslavije, vjeronauk bio obavezni predmet u pučkim školama, i mnogi naši stari su u crkvu slali svoje žene, matere i djecu, preferirajući za se neke atraktivnije adrese). Tom Titu je Šibenik lani izbrisao ime s Poljane, koja je malo poslije dubinski raskopana, u potrazi za radikalno novim značenjem.

Poljana u snijegu, s kioskom za novine i Gradskom kavanom nasuprot (30. siječnja 1954.)


HOĆE LI PONOVNO POLJANA BITI GRADSKO SREDIŠTE, A NE SAMO PARKIRALIŠTE: Nije daleko vrijeme, kad je veći dio Šibenika bio pješačka zona, i kad je stara jezgra bila gotovo sve za grad: i šetalište, i tržnica, i ribarnica (Pazar i peškarija), i kavana i toverna, i palača i puna kuća, i prostor za više vrtića i osnovnih škola, kao i urbani kompleks u kojem su svoja sjedišta imale brojne gradske ustanove i poduzeća, te još brojniji obrti. Poljana od 30. siječnja 1954. i Poljana od jučer dva su posve različita svijeta: na prvoj su se mnogi tada grudali, šetali, kupovali novine, prilazili Gradskoj kavani ili kinu Tesla, kazalištu i Gospi vanka Grada, da bi današnja Poljana bila prostor u kojem bageri buše njezinu neizvjesnu, ali izazovnu budućnost.

Bageri ovih dana kopaju ne samo u budućnost, nego i sve dublje u prošlost


ČEMU (TREBA DA) SLUŽI STARI PAZAR: Nakon što su 1908. srušene istočne zidine, nastao je gradski pazar, koji je u dugom razdoblju do 1984., bio najposjećeniji i najprometniji prostor. Nakon što je iznad Drage otvorena nova tržnica, taj su Pazar Šibenčani počeli zvati Starim pazarom. Cjelokupan prostor tog Starog pazara sa četiri terase obnovljen je početkom 21. stoljeća, ali stalno zjapi prazan, kao što sve više zjapi i cijela stara gradska jezgra, u kojoj se radikalno smanjuje broj stanovnika (još 1970-ih ih je bilo oko 3000, a sad ih je manje od 600!).

Pazar iz 1930-ih: jedva da se moglo prolaziti među bancima


    
Stari pazar na svetu Lucu 2018.: jedva da gdje vidiš živo čeljade


ČEMU (TREBA DA) SLUŽE TVRĐAVE, ČETIRI BUNARA I VEĆINA BAŠTINE: Iako je Šibenik, zahvaljujući slovenskom Impolu, uspio zadržati snažnu aluminijsku industriju na prostoru TLM-a, te zahvaljujući nizu privatnih inicijativa i gradskoj politici, na Podima razviti snažnu industrijsku zonu, po malo čemu se u Šibeniku osjeća da je on još i grad moderne industrije (ne samo zato što moderne industrije zapošljavaju više robota nego ljudi, nego i zato što je malo što od toga danas vlasnički ili kreditno hrvatsko ili šibensko). 

Fortica na 120 decibela, uz bok groblju svete Ane

KONCERTNA POZORNICA KRAJ GROBLJA: Gotovo sve što je u Starome gradu i u širim prstenovima oko njega svima vidljivo, okrenuto je turizmu: i prenamjene pašnjaka u turističke i građevinske terene, i pojava šireg sloja domaćeg stanovništva koji ubire ekstra prihode od preprodaje nekretnina, i prenamjene dijela sakralne baštine u komercijalne svrhe, i prenamjena gradskih tvrđava, kao i cjelokupne rive i većine nekretnina u staroj jezgri, koje se pretvaraju u apartmane ili klize u vlasničke portfelje stranaca. Naposljetku, u vlasničke portfelje su već otklizale i telekomunikacijske usluge, i većina tržišta robe, kao i većina turističkih usluga kao i tržište zabave, u pozadini kojih je i hrvatska predaja gotovo cjelokupna bankarskog potencijala i nacionalne štednje stranim bankama. U tom kontekstu, teško da bi kralj Petar Krešimir IV prepoznao tvrđavu svetog Mihovila, kao što je ljeti teško prepoznati i Četiri bunara. Jer, dva se bunara ne vide od pokrova, kojim se preko njih proširio restoran „Pellegrini“. Na to me, kao u Andersenovoj bajci o carevu novom odijelu upozorio moj mlađi unuk, kad sam mu prošlog ljeta govorio da se to što vidi kroz onaj volat zove Četiri bunara. On mi je rekao: „Dida, nisu četiri, nego – dva!“

Na svetu Lucu 1943. engleski su bombarderi razorili petinu Staroga grada, pa i dominikanski samostan u Docu (gađajući njemačke položaje). Na istom je mjestu 1958. otvorena šibenska peškarija (nakon što je na mjestu stare, koja je srušena, otvoreno dječje igralište na rivi).


Ovih se dana na prostoru stare peškarije dovršava gradnja stambeno-poslovnog bloka s bočnim mu hotelom (snimljeno kroz ponistru iz moje kužine)


ZAVRŠNI RAČUN ŠIBENSKOG TURIZMA: Turizam je savršeni okvir za prodor domicilne kulture u širu, međunarodnu javnost, u slučaju da su domaće banke i domaći vlasnici turističkih potencijala glavni akteri na turističkom tržištu. No, kako to ni u šibenskom, ni u širem hrvatskom slučaju više nije, dobro bi bilo da se bar na lokalnim razinama, u ovom slučaju u Šibeniku, sastavi i objelodani čista računica o tome koliko neto-koristi od turizma imaju gradske financije, koliko građani, koliko šira zajednica, država i institucije, a koliko strani akteri (banke, vlasnici, trgovačke kuće, agencije itd.). Prema mojim računicama, od 100 prijavljenih kuna prometa kroz turizam, Šibeniku ostaje manje od 20 kuna (i još 20-ak državi), s tim što valja znati da je gotovo trećina ukupnog prometa u turizmu na sivo i crno (bez koristi za lokalnu i državnu blagajnu). S druge strane, ključna je posljedica najnovijeg vala masovnog turizma širom hrvatskog dijela Jadrana, demografsko pražnjenje starih gradskih jezgri, devastacija baštine i sve opasnije zagađivanje najkvalitetnijih dijelova akvatorija.

subota, 17. studenoga 2018.

ŠIBENSKI PREZIMENIK: Zašto i kamo preseljavaju i iseljavaju stanovnici iz šibenskog zaleđa i priobalja (saldo 1948. – 2001.)


PRAVI ŠIBENČANI I NJIHOVE KAPE: Ovo je slika zadnjeg sprovoda koji je išao kroz grad, prije točno 60 godina. Težaci nose šibenske kape, lučki radnici i artišti raškete, državni činovnici šešire. Većina ovih na slici su Dunkići, a onaj u sredini, s plitkom goričkom kapom, moj je pradida Miće Dunkić (potegao je i on do 92-e)

Suvremenici smo najintenzivnijeg demografskog pražnjenja šibenskog zaleđa u povijesti, usporedivog s vremenom turskih najezdi od 15. do 18. stoljeća, ali i podjednako obimnog nekretninskog, vlasničkog i demografskog prestrukturiranja uzduž šibenskog priobalja. Usporedio sam sudbine brojnijih i starijih prezimena iz šibenskog zaleđa i priobalja, zapisanih u popisima stanovništva iz 1948. i 2001., kako bismo u najgušćem sažetku dobili sliku ključnih demografskih trendova, smjerova preseljavanja i njihovih razloga. Cjelovitu analizu svih tih trendova, kao i iz njih izvedenu turobnu prognozu, objavit ću u studiji pod naslovom ŠIBENSKI PREZIMENIK, koja će – ako to i doživim pri punoj svijesti – biti gotova za tiskanje do ljeta 2019. U toj će slojevitoj studiji biti predstavljena i protumačena cjelovita povijest prezimena na prostoru – ne samo grada Šibenika, nego i njegova otočja, pa i priobalja i zaleđa, u razmjerima današnje Šibensko-kninske županije. U tom zahtjevnom spisateljskom i analitičkom poslu računam na svakovrsnu suradnju posjetitelja internetskog Šibenskog brevijara 2 (sibenskibrevijar2.blogspot.com), kao i brojnih čitatelja mojeg petoknjižja o šibenskom identitetu i njegovoj skoroj sudbini (Velikog rječnika šibenskih riči, Šibenskog teštamenta, Šibenske filozofije, Šibenske likaruše i Europskog Šibenika). Najkraća veza za tu vrstu suradnje je moja e-mail adresa: ivojakovljevic9999@gmail.com.

Alviž
1948.  – Raslina 61 (11), Šibenik 2 (2)
2001. – Raslina 78 (25), Šibenik 27 (11), Matulji 1 (1), Zagreb 10 (3)

 Andabaka
1948. – Drniš 134 (28), Split 1 (1), Zagreb 5 (1)
2001. – Badanj 61 (24), Drniš 23 (10), Šibenik 11 (5), Split 29 (10), Zagreb 49 (15)

Bačelić
1948. – Grebaštica 190 (30), Krapanj 63 (11), Šibenik 2 (1)
2001. – Grebaštica 129 (41), Krapanj 15 (7), Šibenik 52 (21), Brodarica 53 (22), Žaborić 6 (2), Split 9 (5), Zagreb 27 (9)

Bačić
1948. – Drinovci (Drniš) 240 (38), Brištane (Drniš) 61 (8), Skradin 15 (3), Šibenik 18 (7)
2001. – Drinovci 67 (13), Brištane 28 (11), Skradin 16 (7), Šibenik 101 (33), Brodarica 7 (2)

Barišić
1948. – Rupe 179 (35), Cetina (Knin) 121 (25), Matare (Knin) 92 (16), Žitnić 91 (12), Kričke 72 (8), Šibenik 1 (1)
2001. – Rupe 49 (24), Knin 72 (28), Žitnić 48 (17), Kričke 49 (17), Drniš 87 (28), Vodice 27 (7), Šibenik 131 (43)

Bijelić
1948. – Bribir 223 (37) i svugdje
2001. – Bribir 30 (14), Šibenik 31 (13), Split 28 (10), Zadar 21 (7)

Bilić
1948. – Betina 80 (22), Pakovo Selo 80 (17), Drniš 19 (4), Šibenik 7 (3)
2001. – Šibenik 148 (50), Pakovo Selo 18 (8), Betina 72 (29), Drniš 40 (15)

Bjedov
1948. – Zavođe (Knin) 96 (17), Oćestovo (Knin) 78 (18), Mokro Polje (Ervenik) 46 (9), Knin 17 (5), Split 6 (2), Zagreb 5 (1)
2001. – Oćestovo 20 (14), Mokro Polje 19 (8), Knin 8 (5), Šibenik 4 (1), Split 17 (4), Zadar 15 (10), Rijeka 20 (7), Zagreb 37 (18)

Blaće
1948. – Danilo Biranj 91 (16), Šibenik 42 (15), Zagreb 3 (2)
2001. – Danilo Biranj 55 (17), Šibenik 52 (23), Split 3 (1), Zadar 5 (2), Zagreb 15 (8)

Bolanča
1948. – Donji Vezac (Primošten) 95 (19), Primošten 47 (9), Šibenik 19 (8), Zagreb 26 (10)
2001. – Donji Vezac 34 (13), Primošten 78 (25), Primošten Burni 10 (5), Šibenik 86 (31), Split 96 (30), Zadar 15 (6), Rijeka 27 (10), Zagreb 118 (48)

Brajković
1948. – Dubravice 119 (21), Lađevci 39 (8), Šibenik 36 (9)
2001. – Šibenik 144 (51), Vodice 13 (4) i svugdje

Bulat
1948. – Mirlović Zagora 113 (21), Šibenik 27 (12), Boraja 22 (4), Skradin 5 (2), plus Kordun i Banija, Zagreb 33 (14)
2001. - Mirlović Zagora 46 (20), Šibenik 106 (37), Boraja 25 (8), Skradin 7 (2), plus Kordun i Banija, Karlovac 20 (7), Brodarica 12 (3), Zagreb 84 (41)

Bumbak
1948. – Jadrtovac 91 (15), Prvić Luka 32 (10), Šibenik 3 (2), Split 5 (1)
2001. – Jadrtovac 39 (11), Prvić Luka 9 (2), Šibenik 55 (22), Brodarica 7 (3), Žaborić 11 (3), Split 16 (5), Rijeka 12 (4), Zagreb 8 (2)

Bura
1948. – Piramatovci 88 (14), Štikovo (Drniš) 86 (10), Bilice 50 (11), Biočić (Drniš) 27 (3), Stankovci 23 (5), Šibenik 13 (5), Split 15 (4)
2001. – Piramatovci 82 (29), Bilice 33 (10), Šibenik 67 (23), Vodice 10 (3), Knin 17 (6), Split 32 (16), Rijeka 25 (14), Zagreb 47 (15)

Burazer
1948. – Boraja 203 (35), Šibenik 28 (9), Vrpolje 15 (3), Split 10 (3), Zagreb 13 (3)
2001. – Boraja 81 (25), Šibenik 157 (51), Brodarica 6 (2), Jadrtovac 13 (4), Vrpolje 24 (8), Rijeka 25 (8), Zagreb 69 (28)

Burić
1948. – Mirlović Zagora 85 (17), Šibenik 5 (3)
2001. – Mirlović Zagora 66 (19), Šibenik 71 (23)

Cigić
1948. – Pakovo Selo 43 (7), Dubravice 13 (2), Šibenik 1 (1)
2001. – Pakovo Selo 25 (11), Dubravice 27 (7), Šibenik 47 (14)

Cvitan
1948. – Tribunj 124 (18), Zaton 118 (22), Šibenik 5 (2)
2001. – Tribunj 117 (40), Zaton 68 (26), Šibenik 44 (17)

Čičin
1948. – Vodice 103 (20)
2001. – Čičin Angel: Vodice 17 (5), Čičin Karlov: Šibenik 2 (1), Vodice 9 (5), Zagreb 8 (3), Čičin Radin: Vodice 1 (1)

Čičin-Šain
1948. – Šibenik 3 (1), Zagreb 14 (4)
2001. – Vodice 36 (14), Šibenik 7 (3), Split 14 (7), Rijeka 9 (3), Opatija 4 (2), Zagreb 28 (14)

Čubrić
1948. – Pirovac 248 (50)
2001. – Pirovac 148 (57), Betina 3 (2), Tisno 1 (1), Šibenik 25 (10), Zadar 17 (5), Rijeka 21 (10), Split 15 (79), Zagreb 99 (38)

Čupić
1948. – Trbounje 244 (40), Drniš 25 (4), Zagreb 11 (7)
2001. – Drniš 141 (51), Šibenik 18 (5), Split 89 (35), Zagreb 150 (65)

Čaleta
1948. – Bilice 150 (33), Šibenik 18 (6), Zagreb 10 (5)
2001. – Bilice 84 (27), Šibenik 52 (24), Trilj 53 (11), Zagreb 37 (15)

Ćuruvija
1948. – Kovačić (Knin) 108 (26), Knin 1 (1), Zagreb 4 (2)
2001. – Knin 16 (7), Zagreb 21 (11)

Duvančić
1948. – Razvođe 159 (28), Šibenik 3 (1), Zagreb 3 (1)
2001. – Razvođe 53 (19), Šibenik 9 (3), Solin 21 (7), Split 53 (19), Zagreb 64 (24)

Dželalija
1948. – Unešić 76 (12), Ključ (Drniš) 58 (9), Pakovo Selo 13 (2)
2001. – Unešić 48 (16), Nevest (Unešić) 30 (11), Ključ 32 (9), Knin 23 (7), Šibenik 51 (16), Split 75 (24), Zagreb 10 (4)

Đerek
1948. – Umljanović (Ružić) 54 (7), Mravnica 25 (5), Šibenik 12 (4)
2001. – Umljanović 21 (9), Mravnica 14 (5), Šibenik 15 (6)

Đujić
1948. – Kovačić (Knin) 181 (43), Zagreb 2 (2)
2001. – Knin 36 (20), Zagreb 7 (3)

Elez
1948. – Ogorje Donje (Sinj) 101 (23, Moseć (Drniš) 66 (13, Sedramić 39 (6), Split 11 (5), Zagreb 4 (2)
2001. – Moseć 44 (11), Sedramić 20 (8), Ogorje Donje 20 (8), Split 236 (81), Šibenik 37 (10), Zagreb 30 (15)

Erceg
1948. – Slivno 198 (32), Lozovac 49 (9), Bilice 35 (8), Gaćelezi 30 (5), Maovice (Drniš) 24 (5), Šibenik 19 (8)
2001. – Slivno 67 (29), Bilice 33 (10), Šibenik 209 (75)

Ercegović
1948. – Sapin Dolac 187 (34), Rogoznica 134 (37), Jarebinjak 120 (32), Ložnice 63 (19), Šibenik 70 (20), Split 68 (25), Zagreb 9 (6)
2001. – Rogoznica 113 (51), Šibenik 161 (65), Jesenice (Dugi Rat) 110 (28), Split 233 (84), Zagreb 74 (41)

Ferara
1948. – Tribunj 53 (10), Betina 15 (4), Šibenik 4 (1), Vodice 3 (1), Zagreb 3 (1)
2001. – Tribunj 57 (14), Betina 16 (5), Šibenik 9 (2), Vodice 9 (3), Zagreb 13 (5)

Galić
1948. – Piramatovci 7 (1), Šibenik 1 (1)
2001. – Piramatovci 12 (4), Šibenik 30 (11)

Gambiroža
1948. – Potkonje (Knin) 56 (11), Kovačić (Knin) 32
2001. – Knin 57 (15), Zagreb 30 (11)

Goreta
1948. – Kadina Glavica (Drniš) 158 (27), Čavoglave 71 (13), Šibenik 18 (4), Split 1 (1)
2001. – Kadina Glavica 113 (35), Čavoglave 37 (16), Drniš 18 (8), Badanj 10 (3), Šibenik 57 (18), Split 190 (61)

Gracin
1948. – Vadalj 146 (29), Primošten Burni 65 (14), Primošten 61 (14), Šibenik 5 (2), Zagreb 15 (8)
2001. – Vadalj 43 (19), Primošten Burni 49 (21), Primošten 87 (33), Šibenik 88 (29), Split 87 (28), Zadar 16 (5), Rijeka 23 (9), Zagreb 175 (67)

Grandeš
1948. – Danilo Gornje 14 (2), Šibenik 12 (2)
2001. – Danilo 6 (2), Šibenik 16 (7), Brodarica 5 (2), Zagreb 5 (4)

Grcić
1948. – Drniš 75 (12), Split 1 (1)
2001. – Badanj (Drniš) 66 (19), Drniš 14 (5), Kadina Glavica 11 (3), Šibenik 2 (2), Split 14 (5), Zagreb 24 (12)

Grubišić (šibenska grana)
1948. – Šibenik 174 (57), Bilice 74 (12), Dubrava 61 (9), Danilo Gornje 36 (4)
2001. – Šibenik 197 (77), Bilice 98 (30)

Gulin
1948. – Lozovac 295 (48), Konjevrate 28 (5), Skradin 22 (5), Šibenik 111 (33), Split 8 (2), Zagreb 11 (6)
2001. – Lozovac 93 (36), Gradina 32 (13), Raslina 18 (6), Vodice 16 (4), Šibenik 290 (116), Split 41 (15), Zadar 20 (9), Zagreb 66 (32)

Huljev
1948. – Primošten 186 (30), Široke 76 (18), Šibenik 31 (8), Split 12 (4), Zagreb 27 (9)
2001. – Primošten 174 (60), Primošten Burni 15 (6), Šibenik 79 (29), Split 43 (16), Rijeka 32 (15), Zagreb 72 (33)

Ivas
1948. – Vodice 80 (17), Pakoštane 21 (6), Vačani 21 (3), Zagreb 8 (3)
2001. – Vodice 90 (30), Pakoštane 20 (5), Šibenik 11 (4), Split 21 (7), Zadar 9 (5), Zagreb 24 (9)

Ivić
1948. – Drinovci 169 (26), Šibenik 16 (8), Split 22 (7)
2001. – Drinovci 64 (29), Drniš 28 (8), Šibenik 81 (30), Solin 72 (20), Split 131 (48), Zadar 27 (9)

Jelić
1948. – Vrpolje 73 (16), Kovačić (Knin) 69 (14), Knin 21 (5), Šibenik 10 (7)
2001. – Knin 74 (27), Šibenik 74 (26)

Junaković
1948. – Dubrava 91 (13), Šibenik 68 (20), Podravlje (Osijek) 19 (2), Split 1 (1)
2001. – Dubrava 100 (30), Šibenik 138 (44), Split 10 (3), Zadar 8 (2), Zagreb 13 (8)

Juras
1948. – Dubrava 65 (13), Bilice 23 (5), Šibenik 191 (55), Split 6 (3), Zagreb 50 (20)
2001. – Dubrava 45 (17), Bilice 34 (11), Šibenik 180 (69), Split 43 (20), Zadar 16 (7), Zagreb 147 (74)

Juričev
1948. – Vodice 267 (60), Šibenik 6 (3), Zagreb 35 (11)
2001. – Vodice 112 (48), Šibenik 7 (5), Split 15 (5), Zagreb 24 (15)

Jurin
1948. – Primošten 80 (19), Kruševo 47 (10), Jurinovi 24 (4), Šibenik 13 (8)
2001. – Primošten 91 (32), Primošten Burni 11 (5), Šibenik 56 (20), Split 43 (18), Zagreb 129 (44)

Klarić
1948. – Stankovci 130 (20), Bila Vlaka 43 (8), Velim 37 (6), Dubravice 30 (5), Šibenik 120 (32), Split 48 (19), Zadar 9 (3)
2001. – Stankovci 87 (28), Šibenik 134 (48), Split 301 (109), Zadar 84 (29)

Klisović
1948. – Danilo Gornje 155 (28), Šibenik 2 (2), Zagreb 9 (5)
2001. – Danilo 59 (26), Šibenik 101 (39), Split 46 (17), Zagreb 29 (15)

Kljaić
1948. – Danilo Gornje 43 (7), Zagreb 22 (12)
2001. – Danilo 12 (3), Šibenik 11 (4)

Krička
1948. – Bratiškovci 136 (24), Kričke 13 (2), Šibenik 7 (3), Zagreb 2 (1)
2001. – Bratiškovci 22 (10), Šibenik 17 (8), Zadar 15 (6), Zagreb 16 (8)

Krnić
1948. – Konjevrate 229 (45), Bilice 17 (4), Šibenik 45 (12), Split 11 (4), Osijek 3 (1), Rijeka 6 (1), Zagreb 28 (11)
2001. – Konjevrate 115 (40), Bilice 15 (4), Šibenik 233 (83), Danilo Biranj 10 (4), Brodarica 12 (4), Split 129 (45), Rijeka 30 (12), Osijek 19 (9), Zagreb 78 (38)

Krvavica
1948. – Kovačić (Knin) 66 (20), Knin 29 (9), Kninsko Polje 16 (4), Šibenik 5 (2), Zagreb 13 (6)
2001. – Knin 55 (24), Šibenik 12 (5), Split 28 (14), Zadar 10 (3), Zagreb 68 (30)

Kulušić
1948. – Ključ (Drniš) 106 (19), Kaočine 96 (14), Drniš 15 (4), Murter 49 (13), Šibenik 1 (1), Zagreb 12 (6)
2001. – Ključ 59 (21), Kaočine 55 (22), Drniš 26 (7), Murter 58 (20), Šibenik 104 (33), Split 59 (18), Solin 21 (6), Zadar 10 (3), Zagreb 43 (19)

Labor
1948. – Goriš 127 (21), Šibenik 8 (3), Zagreb 3 (1)
2001. – Goriš 61 (24), Šibenik 118 (39), Brodarica 4 (1), Split 6 (3), Zagreb 16 (6)

Ljubić
1948. – Brnjica 121 (21), Zablaće 47 (9), Šibenik 15 (6)
2001. – Šibenik 156 (52)

Malenica
1948. – Ključ (Drniš) 91 (16), Kaočine 44 (10), Drinovci 18 (6), Brištane 12 (4), Drniš 1 (1), Danilo Biranj 38 (6), Šibenik 6 (2)
2001. -  Ključ 40 (14), Kaočine 24 (8), Drinovci 24 (8), Brištane 25 (12), Drniš 22 (7), Danilo Biranj 39 (14), Šibenik 95 (31)

Maleš
1948. – Mirlović Zagora 78 (14), Šibenik 1 (1)
2001. – Mirlović Zagora 52 (13), Šibenik 59 (18)

Marković
1948. – Knin 1 (1), Šibenik 13 (5)
2001. – Knin 68 (15), Šibenik 42 (16)

Mazalin
1948. – Bogetić (Drniš) 43 (8), Šibenik 10 (3)
2001. – Bogetić 16 (10), Drniš 8 (3), Drinovci 1 (1), Piramatovci 3 (2), Šibenik 19 (6), Split 7 (3), Solin 6 (2), Zagreb 16 (11)

Mihaljević
1948. – Drniš 79 (12), Šibenik 2 (1)
2001. – Drniš 43 (15) i širom Hrvatske

Mikulandra
1948. – Bilice 276 (53), Šibenik 116 (28), Split 4 (1), Zadar 2 (1), Podravlje (Osijek) 20 (5), Zagreb 7 (3)
2001. – Bilice 232 (75), Šibenik 228 (78), Split 20 (6), Zadar 9 (6), Osijek 15 (7), Zagreb 37 (23)

Milutin
1948. – Krapanj 118 (27)
2001. – Krapanj 15 (8), Brodarica 72 (26), Žaborić 10 (3), Šibenik 19 (9)

Mišura
1948. – Danilo Kraljice 116 (23), Danilo Gornje 10 (2), Šibenik 45 (16)
2001. – Danilo Kraljice 42 (16), Danilo 12 (3), Donje Polje 4 (1), Grebaštica 2 (2), Šibenik 105 (40), Vodice 4 (2), Split 54 (18), Zagreb 66 (27)

Mrčela
1948. – Koprno 175 (31), Šibenik 21 (6), Split 19 (4)
2001. – Koprno 51 (24), Sitno Donje 13 (5), Brodarica 8 (3), Šibenik 83 (30), Split 120 (40), Zagreb 29 (10)

Mrdeža
1948. – Lepenica 62 (33), Perković 41 (17), Grebaštica 27 (13), Šibenik 4 (2)
2001. – Lepenica 29 (8), Perković 13 (6), Grebaštica 26 (10), Šibenik 76 (22), Split 15 (6), Zagreb 8 (4)

Mrša
1948. – Zaton 139 (34), Vodice 16 (4), Šibenik 12 (7), Zagreb 19 (8)
2001. – Zaton 133 (49), Vodice 25 (10), Šibenik 34 (13), Split 5 (2), Zadar 10 (6), Rijeka 8 (5), Zagreb 30 (13)

Nakić
1948. – Mirlović Zagora 143 (22), Vukšić 57 (6), Vrsno 55 (7), Kadina Glavica 47 (7), Siverić 47 (7), Drniš 34 (9), Otavice 22
2001. – Mirlović Zagora 115 (32), Vukšić 42 (13), Siverić 23 (8), Drniš 12 (8), Šibenik 161 (54), Brodarica 20 (6), Grebaštica 8 (2)

Paić
1948. – Skradin 111 (24), Rupe 62 (12), Ljubostinje 36 (7), Šibenik 79 (22), Split 70 (20), Zagreb 102 (31)
2001. – Skradin 21 (7), Rupe 24 (10), Ljubostinje 24 (9), Šibenik 204 (62), Knin 9 (4), Split 116 (39), Zadar 12 (6), Rijeka 25 (7), Pula 23 (9), Vukovar 14 (6), Zagreb 223 (91)

Papak
1948. – Mravnica 113 (21), Šibenik 14 (3), Split 6 (3), Zagreb 2 (2)
2001. – Mravnica 21 (13), Sitno Donje 21 (4), Vrpolje 60 (18), Šibenik 109 (33), Split 40 (13), Zagreb 47 (14)

Pauk
1948. – Čavoglave 48 (8), Dubrava 21 (4), Šibenik 2 (1)
2001. – Čavoglave 18 (9), Koprno 4 (2), Šibenik 49 (16), Žaborić 4 (1), Štitar (Županja) 27 (5), Split 67 (20), Zagreb 6 (3)

Peran
1948. – Grebaštica 182 (92), Split 19 (6), Zagreb 6 (2)
2001. – Grebaštica 146 (44), Brodarica 9 (3), Krapanj 1 (1), Šibenik 161 (50), Kaštel Stari 43 (12), Split 31 (10), Zadar 4 (2), zagreb 39 (13)

Periša
1948. – Krković 121 (11), Šibenik 8 (2), Zagreb 3 (2)
2001. – Krković 113 (36), Šibenik 143 (46), Vodice 13 (3), Split 29 (10), Zadar 20 (8), Rijeka 22 (8), Zagreb 125 (41)

Perkov
1948. – Tribunj 115 (26), Draga 99 (17), Tribežić 46 (9), Primošten 12 (2), Šibenik 7 (4), Zagreb 16 (6)
2001. – Tribunj 109 (40), Primošten 38 (10), Primošten Burni 81 (31), Brodarica 9 (3), Šibenik 78 (28), Split 51 (16), Rijeka 30 (13), Pula 14 (4), Zagreb 52 (24)

Perković
1948. – Perković 114 (29), Šibenik 22 (6)
2001. – Perković 64 (27), Šibenik 83 (28)

Pešić
1948. – Čista Velika 92 (13)
2001. – Čista Velika 116 (33), Šibenik 36 (12), Vodice 20 (8)

Petković
1948. – Vrpolje 212 (46), Šibenik 43 (11)
2001. – Vrpolje 156 (61), Šibenik 211 (78)

Pilić
1948. – Brištane (Drniš) 47 (9), Mirlović Zagora 28 (6), Čavoglave 13 (2), Drniš 9 (3), Šibenik 3 (3), Split 73 (21), Zadar 1 (1), Zagreb 12 (5)
2001. – Brištane 18 (6), Drniš 7 (3), Mirlović Zagora 29 (8), Šibenik 36 (11), Brodarica 14 (5), Split 95 (38), Rijeka 16 (6), Zagreb 109 (39)

Piližota
1948. -  Bilice 52 (10), Podravlje (Osijek) 16 (3), Šibenik 9 (2), Zagreb 3 (1)
2001. – Bilice 23 (8), Šibenik 42 (16), Zadar 7 (3), Zagreb 7 (4)

Popović
1948. – Šibenik 25 (10) i širom Hrvatske
2001. – Šibenik 41 (18) i širom Hrvatske

Protega
1948. – Dubrava 116 (16), Šibenik 20 (5), Split 2 (1), Zagreb 9 (4)
2001. – Dubrava 72 (19), Šibenik 111 (40), Split 13 (3), Rijeka 9 (4), Zagreb 15 (7)

Pulić
1948. – Skradin 121 (25), Karalići (Drniš) 50 (13), Žažvić 28 (5), Pazin 28 (4), Šibenik 20 (6), Zagreb 2 (1)
2001. – Skradin 27 (10), Bičine 90 (28), Šibenik 73 (24), Split 28 (10), Rijeka 23 (12), Zagreb 37 (19)

Radić
1948. – Šibenik 55 (25) i širom Dalmacije i Hrvatske
2001. – Šibenik 70 (28) i širom Dalmacije i Hrvatske

Rak
1948. – Dubrava 167 (30), Danilo Gornje 68 (11), Šibenik 18 (5), Split 8 (2)
2001. – Dubrava 148 (47), Danilo 22 (8), Šibenik 159 (62), Split 20 (7)

Rašković
1948. – Žagrović (Knin) 268 (46), Knin 6 (3), Split 2 (1), Zagreb 6 (2)
2001. – Žagrović 121 (48), Knin 13 (3), Split 23 (8), Rijeka 10 (4), Zagreb 14 (8)

Relja
1948. – Dubrava 48 (8), Lađevci 11 (2), Šibenik 14 (4), Zadar 40 (11), Zagreb 10 (4)
2001. – Dubrava 49 (13), Šibenik 27 (11), Split 69 (29), Zadar 40 (16), Zagreb 54 (20)

Roca
1948. – Vodice 144 (30), Šibenik 12 (5), Zagreb 13 (6)
2001. – Vodice 159 (52), Šibenik 17 (5), Split 12 (5), Zagreb 51 (22)

Rora
1948. – Šibenik 20 (4)
2001. – Šibenik 22 (11), Žaborić 3 (1), Zagreb 10 (4)

Rupić
1948. – Dubrava 133 (22), Danilo Biranj 21 (3), Šibenik 31 (9), Split 7 (2), Zagreb 16 (8)
2001. – Dubrava 46 (17), Danilo Biranj 17 (3), Šibenik 134 (53), Split 11 (3), Zagreb 55 (25)

Skelin
1948. – Sitno (Split) 172 (31), Sitno Donje 10 (1), Drinovci 47 (8), Karalići 30 (4), Šibenik 8 (3)
2001. – Sitno (Prgomet) 54 (21), Sitno Donje 36 (10), Drinovci 23 (9), Drniš 9 (3), Karalić 8 (5), Ključ (Drniš) 8 (3), Knin 9 (3), Split 113 (38), Šibenik 84 (28), Zagreb 122 (49)

Skorić
1948. – Medviđa (Benkovac) 88 (14), Dubravice 60 (13), Biovičino Selo (Knin) 60 (7), Primošten 26 (6), Široke 18 (4), Šibenik 13 (4), Split 2 (2), Zadar 13 (4), Zagreb 1 (1)
2001. – Dubravice 34 (10), Skradin 18 (4), Primošten 31 (12), Primošten Burni 61 (19), Šibenik 133 (54), Brodarica 9 (3), Split 11 (4), Zadar 18 (7), Rijeka 34 (12), Zagreb 37 (19)

Skorin
1948. – Primošten 109 (18), Šibenik 6 (2), Zagreb 1 (1)
2001. – Primošten 73 (29), Primošten Burni 5 (3), Rijeka 5 (3), Split 5 (3), Šibenik 2 (1), Zagreb 47 (14)

Sladić
1948. – Plastovo 123 (22), Betina 81 (24), Biskupija 61 (13), Pirovac 10 (2), Šibenik 19 (4)
2001. – Plastovo 91 (33), Biskupija 17 (8), Bilice 10 (2), Šibenik 95 (29), Vodice 13 (4), Zadar 20 (9)

Sladoljev
1948. – Vodice 139 (26), Šibenik 1 (1), Zadar 3 (2), Zagreb 28 (9)
2001. – Vodice 99 (33), Šibenik 5 (2), Split 4 (3), Zadar 5 (2), Zagreb 40 (17)

Slavica
1948. – Bilice 224 (36), Lozovac 90 (14), Skradin 8 (2), Šibenik 56 (15), Split 3 (1), Zagreb 9 (5)
2001. – Bilice 212 (70), Lozovac 36 (14), Šibenik 184 (72), Split 9 (4), Zadar 14 (6), Zagreb 35 (16)

Spahija
1948. – Danilo Gornje 111 (19), Šibenik 17 (5), Zagreb 12 (6)
2001. – Danilo 52 (19), Donje Polje 7 (2), Brodarica 7 (2), Jadrtovac 2 (1), Sitno Donje 1 (1), Šibenik 106 (34), Split 15 (5), Zagreb 21 (13)

Svirčić
1948. – Grebaštica 85 (12), Krapanj 26 (4), Zlarin 3 (1)
2001. – Grebaštica 111 (34), Šibenik 41 (13), Brodarica 17 (4), Split 12 (4), Zadar 21 (7), Zagreb 17 (8)

Ševerdija
1948. – Zaton 74 (17), Kruševo 22 (2), Gaćelezi 17 (3), Rtina (Zadar) 9 (2), Šibenik 1 (1), Rijeka 5 (2), Zagreb 11 (3)
2001. – Zaton 83 (31), Gaćelezi 11 (3), Šibenik 18 (9), Zadar 10 (4), Zagreb 27 (11)

Škugor
1948. – Dubrava 355 (57), Šibenik 28 (9), Tvrđavica (Osijek) 16 (3), Osijek 7 (2), Zagreb 2 (1)
2001. – Dubrava 347 (108), Šibenik 218 (74), Brodarica 13 (4), Vodice 8 (3), Osijek 27 (12), Split 17 (7), Rijeka 8 (3), Samobor 6 (2), Zagreb 33 (15)

Španja
1948. – Vodice 83 (15), Krapanj 45 (11)
2001. – Vodice 122 (47), Brodarica 64 (20), Šibenik 7 (3), Vukovar 17 (5), Zagreb 8 (3)

Šprljan
1948. – Vodice 85 (20), Šibenik 4 (1), Zagreb 16 (6)
2001. – Vodice 112 (37), Šibenik 9 (4), Split 2 (2), Zadar 9 (3), Rijeka 8 (2), Zagreb 15 (6)

Štrbac
1948. – Kistanje 240 (41), Raštević (Benkovac) 96 (15), Knin 9 (2), Šibenik 4 (3), Zagreb 29 (9)
2001. – Kistanje 86 (40), Knin 52 (17), Šibenik 3 (2), Zadar 57 (19), Zagreb 139 (57)

Štrkalj
1948. – Pokrovnik 99 (20), Šibenik 57 (14), Zagreb 18 (8)
2001. – Pokrovnik 53 (22), Šibenik 97 (32), Split 19 (6), Zadar 26 (8), Zagreb 74 (33)

Šunjerga
1948. – Čista Velika 52 (9), Drniš 4 (1), Split 4 (1)
2001. – Čista Velika 71 (23), Šibenik 33 (7), Vodice 1 (1), Split 14 (6), Solin 5 (2), Zagreb 8 (3)

Šupe
1948. – Konjevrate 139 (21), Šibenik 56 (18), Zagreb 11 (5)
2001. – Gradina 86 (21), Radonić 17 (7), Šibenik 153 (56), Brodarica 6 (2), Zagreb 50 (21)

Šuperba
1948. – Donje Polje 33 (7), Šibenik 3 (1)
2001. – Donje Polje 29 (10), Vrpolje 10 (3), Šibenik 19 (10), Murter 4 (1), Pirovac 2 (1)

Šupuk
1948. – Šibenik 15 (6), Drniš 4 (1), Zadar 2 (1), Zagreb 2 (1)
2001. – Šibenik 4 (4), Bilice 2 (1), Zadar 5 (1), Split 3 (1), Zagreb 4 (3)

Teskera
1948. – Kijevo 144 (32), Lozovac 7 (1), Šibenik 4 (1)
2001. – Kijevo 47 (17), Knin 40 (12), Šibenik 15 (4)

Tišma
1948. – Ivoševci (Knin) 163 (42), Šibenik 3 (1)
2001. – Ivoševci 67 (27), Šibenik 4 (2)

Tomić
1948. – Siverić 171 (30), Šibenik 3 (1) i širom Hrvatske
2001. – Siverić 84 (33), Šibenik 27 (10) i širom Hrvatske

Urem
1948. – Pirovac 79 (18), Šibenik 13 (2)
2001. – Pirovac 61 (23), Šibenik 19 (7), Split 14 (4), Rijeka 9 (4), Zagreb 10 (6)

Uroda
1948. – Pirovac 60 (13), Betina 29 (7), Skradin 9 (2), Šibenik 9 (3), Split 6 (2), Zadar 3 (1), Rijeka 23 (8), Zagreb 7 (2)
2001. – Pirovac 21 (10), Betina 20 (9), Skradin 18 (7), Šibenik 12 (3), Split 12 (4), Biograd 19 (7), Zadar 14 (5), Rijeka 43 (18), Zagreb 35 (19)

Urukalo
1948. – Orlić (Knin) 105 (19), Bratiškovci 64 (13), Plastovo 17 (4)
2001. – Orlić 36 (19), Bratiškovci 24 (12), Šibenik 26 (9), Zagreb 3 (2)

Veldić
1948. – Tisno 34 (9), Šibenik 6 (2), Zagreb 5 (1)
2001. – Tisno 20 (9), Šibenik 13 (5), Zagreb 17 (7)

Vidović
1948. – Šibenik 36 (10) i širom Hrvatske
2001. – Šibenik 45 (18) i širom Hrvatske

Višić
1948. – Koprno 83 (13), Kljake (Drniš) 39 (8), Žitnić 21 (5), Šibenik 23 (6) i širom Hrvatske
2001. – Unešić 7 (3), Šibenik 66 (22) i širom Hrvatske

Višnjić
1948. – Danilo Biranj 65 (11), Šibenik 3 (1)
2001. – Danilo Biranj 46 (18), Šibenik 57 (20), Vodice 6 (2), Brodarica 5 (1), Bilice 4 (1), i desetak naših među 84 (40) Višnjića s raznih satrana u Zagrebu

Vlaić
1948. – Kaočine (Drniš) 137 (22), Skradin 12 (2), Zadar 6 (2)
2001. – Kaočine 82 (24), Drniš 23 (7), Bičine 10 (3), Šibenik 37 (12), Split 56 (16)

Vrančić
1948. – Konjevrate 24 (4), Šibenik 5 (1) i širom Hrvatske
2001. – Šibenik 33 (10) i širom Hrvatske

Vučenović
1948. – Danilo Gornje 95 (12), Ramljani (Knin) 55 (9)
2001. – Danilo 56 (16), Dubrava 2 (1), Brodarica 4 (1), Šibenik 88 (31), Split 6 (2), Zadar 7 (3), Zagreb 43 (18)

Vučković
1948. – Polača (Knin) 182 (31), Knin 6 (2) i širom Hrvatske
2001. – Knin 30 (9), Šibenik 4 (3) i širom Hrvatske

Vujasinović
1948. – Ivoševci (Knin) 353 (44)
2001. – Ivoševci 47 (27), Šibenik 6 (3), Zadar 33 (14), Split 30 (10)

Vukičević
1948. – Radonić (Drniš) 66 (13), Šibenik 33 (9)
2001. – Radonić 27 (9), Podine 24 (9), Vrpolje 20 (5), Šibenik 112 (42), Split 59 (22)

Vukorepa
1948. – Planjane 171 (28), Dubrava 62 (10), Šibenik 15 (4), Split 15 (6)
2001. – Drniš 16 (5), Knin 23 (11), Dubrava 23 (11), Šibenik 108 (36), Split 206 (69), Zagreb 36 (16)

Vukšić
1948. – Danilo Gornje 120 (21), Danilo Kraljice 45 (10), Šibenik 24 (8), Zagreb 33 (17)
2001. – Danilo Kraljice 34 (13), Šibenik 141 (50), Brodarica 8 (2), Split 61 (22), Zadar 18 (6), Zagreb 164 (66)

Vukušić
1948. – Lišnjak 227 (36), Drniš 53 (12) i širom Hrvatske
2001. – Drniš 207 (76), Šibenik 25 (8) i širom Hrvatske

Zelenbaba
1948. – Žagrović (Knin) 112 (22), Golubić 32 (4), Nevest 40 (8)
2001. – Žagrović 22 (12), Šibenik (ali kao ZeleMbaba) 4 (2), Zagreb 8 (3)

Živković
1948. – Zaton 157 (36), Šibenik 20 (7) i širom Hrvatske
2001. – Zaton 129 (44), Šibenik 218 (84) i širom Hrvatske

Županović
1948. – Šibenik 48 (15) i ponajviše Rogoznica s okolicom
2001. – Šibenik 55 (22), Rogoznica 68 (29), Podglavica (Rogoznica) 27 (14), Split 127 (47), Zagreb 37 (20)