utorak, 7. veljače 2017.

ŠIBENSKA EROTIKA DO PEPELNICE: Zarad česa mi, pravi Šibenčani, ne držimo do predigre


Kolko je Šibenik nazadova od renesanse: ajde, neka danas koji kipar metne prilipe ženske cice na koju novu crkvu, a?!

Sve šta i u 21. viku mlađe šibensko čejade triba znati o onin stvarima metnuto je na više mista u mojen petoknjižju o šibenskon identitetu i njegovoj skoroj sudbini. Bokunić je u prvom, a bokunić i po u drugon dilu Velikog rječnika šibenskih riči, dočin je treća fregulica u Šibenskon teštamentu, a sve rešto u Šibenskoj filozofiji i u Šibenskoj likaruši. Kurjožasti svit naći će u tin prilipin mojin librima i šta je za nas, prave Šibenčane, jubav, i koje sve figurae veneris mi duperajemo, ka šta će naći i sve o šibenskin afrodizijacima, s kojima se kadikad znadu potpačiti i najstariji među namin.

KO MI JE SVE TO ŠAPJA NA UVO: Kad san pisa sve te pripametne libre, jošter san bija u punoj forci (oli san infišava da jesan), pa mi se trevilo, da mi je ćaća, koji je onda ima blizu 90, kad je pročita moju pismu, pod naslovon Jubavna, odma reka: „More li taj libar bez te pisme?“ Da se razumimo, veći dija humoristično-dokumentarističkog štiva iz tog petoknjižja (izuzimajući učeni „Europski Šibenik“) pisa san tako, da kroz moje pero govoru tri najpravija Šibenčanina (jedan pokojni i dva jošter živa), pa bi se moglo kasti i da za pismu Jubavnu ja nisan ništa kriv. Njih trojica su bili i ostali moji orijentiri kroz život, jerbo se njihova životna filozofija poklapala s mojon, ka šta se sa svin tin  nihilističkin kupuson poklapala i najviša filozofija koju san ka gimnazijalac učija od velikog Ive Brešana, a poslin iz nebrojenih libara, sve do prija koji tren. Kad san u velikon balunu završava „Šibensku filozofiju“, u jednon san trenu, valjajući se od smija, zazva svoju ženu da vidi najfriškije od tih rečenica, među kojiman je stala i ona, da se ženi nikad ne smi dati za pravo, i da ako joj daš prst, da će ti uzeti cilu ruku, pa da će ti se poslin popeti na glavu i odozgor tući orase. A žena mi je na to rekla da čemu se smijen i kome se smijen. Ja san joj reka da jošter jedanput vidi na šta sve to sliči, na šta mi je ona rekla, da san to - ja!
Njizi dvoje iz 1930-ih: "Mala, bil' ti poslin došla k meni?"

JESMO LI MI JUBAVNICI OLI ZVIRI: Da ne bimo skroz zalutali, rič je o tomen da mi, pravi Šibenčani, ništa ne držimo do predigre. A – zašto? Iz pisme, pod naslovon Jubavna, već se iz prvog stiha, koji glasi: Metniti ga, vidi da mi nemamo vrimena za velike škerce, oli da smo po raci nagli (ka i u svemu rešto). A, i šta da od sebe činimo dižgracije veće nego šta jesmo? Metniti ga, šotati ga, umočiti ga, utoćati ga (u jubavi, ka i u politiki, oli brez pameti u svemu i prid sviman) – ima li šta prešnije na ovomen svitu, a? To, da se razumimo, ne pitan ja (jerbo, u mojin litima na to pitanje nije moguće dokučiti ikakav odgovor), nego puno našeg pametnog svita u čije ime ja sve to mećen na kartu, da se – prija nego cila balota ode apjonbo - ne pribrdi! Mi, pravi Šibenčani (ka šta mi jošter šapju ona stara trojica), volimo odma s vrata, di ćemo se tek napolak razbotunati (šta se lipo vidi s početka pismice pod naslovon Figurae veneris, varietas sibenica), pa s rukaman i nogaman i gori i doli. Nije nan drago da nan ona išta spominje, ronzza oli kokolecava, pa se potpačijemo o pašamane, noge od stola oli od bande od koćete (njezino tilo njanci ne spominjemo!). Poslin svega, kad ugledamo zvizde, njojzi ne govorimo ni riči, da se ne bi umislila, pa nan se poslin penjala na glavu i odozgor tukla orase.
Ovo je pravi Šibenčanin, koji je predigru ostavja za poslin


A, u ovo vrime od maškaravanja, skandala i svake dižgracije (do Pepelnice), šta kasti mlađariji, nego da svon tilu ugodu kako god znaju. Mi stari dobro znamo, da je zaludu sve, ka šta znamo da je baba lipša zimi nego cura liti, oli da ko se ne more sa ženon sastati, da uzme od jarca oli od kozlića žuč i užnju šaku krilatih mravi…i tako sve lipo dok ne ostane brez arije.

***Kome libri iz mojeg petoknjižja o šibenskon identitetu nisu pri ruki u najbližin knjižarama, neka se javi na adresu: ivojakovljevic9999@gmail.com, pa ćemo se uz lipe popuste sve pogoditi.