utorak, 28. studenoga 2017.

PET NAJLIŠPJI' ŠIBENSKI' RIČI NA ŽB


Naši Šeškovi iz Doca u svoje su vrime napamet znali cili Veliki rječnik šibenskih riči, i triput višje riči na žb nego šta ih je u njemu danas, na kraju 2017.
S dna ultime, ma konpletne, digitalne verzije VELIKOG RJEČNIKA ŠIBENSKIH RIČI, šta san je prija koji dan metnija u svoju malu internetsku Knjižaru Jakovljević (knjizarajakovljevicsibenik.blogspot.com), da ga svak more mukti priuzeti, odvadija san ovih pet najlišpjih riči na žb. Otija bi da vidite okle su sve te naše riči doprle do nas i kako smo ih mi prokuvali, a usput da se s tin biserjen zafalin svin svojin kompanjonima sa Fejsbuka, koji su mi čestitali rođendan i otili kasti da ne molan, da ne dignen ruke od svega, nego da svako malo kvasin grlo i tiran daje, ka da san u cvitu mladosti.



Žbalati - od tal. sbagliare, promašiti, faliti; ispasti iz kartaške igre prija drugih; more se žbalati i na balote (tući bulin, a faliti dabi po metra). Ko žbala, more poslin skidati sve svece s nebesa oli se baciti prascima.



Žbjaka – bila krema, ki kreda, cinkovo lipilo, za žbjakavati (čistiti) bile postole. To su prija duperavali ovi isti, šta se danas prikažiju cilon svitu ka puni sebe, a svi znaju da su niko i ništa.



Žbjego - od tal. sbieco, kriv, kos; dežbjego - ukoso, krivo. Kad čejade ostari i kad mu počne padati život, svaki ode teke dežbjego, jerbo mu je tako lašnji život.



Žboćati - od tal. sbocciare, rascvitati se; u igri na buće (oli na balote) tući, pa s jednon bućon izbiti - ka na biljaru - dvi i više fureštih, da sve cvita. A more ga se komen žboćati i ričima, pa da se cili rascvita.



Žburt – od tal. sporto oli izbočina, mi tako zovemo isturenu, a ograđenu i zacakljenu ponistru, iz koje čovik more gledati doli na ulicu i po kiši, ka i za friškijeg vrimena, da vidi ko prolazi; nađe ih se joštera na više kuća u staroj jezgri, samo ih malo ko, osin japanskih turista, vidi, jerbo je našen svitu teško digniti glavu prama gori, a najpametnije gledati isprid sebe, da u štoko ne ugazi. Ja i danas svako malo prođen ispod jednog žburta šta me gleda s live bande kad iđen od skala uz Krševana prama voltu od Lovre, pa drito kući. A svaki put gledan i ja njega.



P.S. ADVENTSKI POPUST: Kome nisu pri ruki knjižare Matica i Truta u Šibeniku, oli Ljevak i Dominović u Zagrebu, za narudžbe mojih knjiga more se javiti i na adresu: ivojakovljevic9999@gmail.com, pa ćemo se – uz adventski popust – sve lipo pogoditi.


nedjelja, 19. studenoga 2017.

ŠIBENSKA ASTROLOGIJA: Šta je komen suđeno, i šta je komen za činiti


Blažene likarije iz Samostanskog vrta svetoga Lovre na Gorici


SITIMO SE PRID GOSPU O´ ZDRAVJA ŠALVAVAJUĆIH RICETA IZ ŠIBENSKE LIKARUŠE: Jerbo je prija nego se čejade rodi, sve mu zapisano u zvizdama, pravi likari - kako stoji u “ŠIBENSKOJ LIKARUŠI” (u mojoj nakladi, izdanoj na Gospu o´ zdravja 2012.). - tribaju znati i kad je njegov bolesnik rođen (a ne samo koji je po raci, oli kakvi su mu jazik, oči, faca i pišaka), da mu najdunbju dijagnozu i šalvavajuće ricete moru pripisati iz vikovična nauka o zvizdama. Krenićemo tren Zodijakon, od Božića do Božića, oli od Jarca do Strilca, pa ćemo za rođene u svakon od tih nebeskih znakova kasti koju sudbinsku i likovitu rič.

JARCIMA su suđene kožne boleštine i nevoje sa žilama. Boje će in biti ako manje skaču za guštima sa bande, a i da manje idu i loču, jerbo bi ih moglo bubniti u mozak oli in začepiti srce.

VODENJACIMA bi mogli svako malo molati živci, ma za pomoć će in biti dosta koja lipa rič, a ne nikakva farmacija. Najboji od sviju likova za njih je kad in bližnji ispunjavaju sve vicje.

RIBAMA je zapisano da bi se mogle odavati duvanu, alkokolu i kartama, pa patiti od proširenih vena. Zato in je najboje stati podaje od lošega društva, oli svaki dan učiniti bar đir do pazara i nazad.

OVNOVI imaju veliku forcu i zdravje ih boje služi, ma zato ih tokaju ratovi, oli tuče po tovernama i nesriće u kojiman kadikad izvuču i debji kraj. Znadu bit skroz živčeni, a u onin stvariman neće da duperaju ni kozje štumčiće, pa poslin doli patu od svakakvih infekcija.

BIKOVIMA je suđeno da dobiju cukar i da obolu na muškin i ženskin organima, jerbo se ne znaju digniti od stola, niti in se da puno điravati okolo, pa navaliju na prvu oli na prvog do sebe. Zato se muškin bikovima priporuča veslanje, jerbo se potežući oli upirući u vesla moru micati sideći.

BLIZNACE oće upala uva i inbrokita, i da in najslađa spiza padne na štumak, a nedokazivi su i neće da čuju ni mater i ćaću, ni likara. Ma, njima u Šibeniku ne triba ni tražiti likara, jerbo nji najboje liču naša arije, more i prokuvane trave, s kojima nek se nalivaju cili život.

RAKOVIMA da čin se rodu ne stoji najboje njanke jedna endokrina žlizda i vaik fali gožđa, pa in je teško ići uzaskale, a kamoli štoko težeg raditi. Zato in se priporuča da piju puno izvorske vode, oli puno čajnih oparaka od naših trava, i da svemu nadomeću puno naše salate i kukumara, čentruna i grožđa. I da plivaju u moru šta duje, od početka maja do Svisvetih, pa makar in ko reka da nisu svoji.

LAVOVIMA da su najgori neprijateij masna spiza i duvan, koji će in zamastiti žile. Pa ih onda tokaju i visoki tlak, i aritmija, i infrakt, i kolap, i inpešte. Najboje će in likarije biti riba, obaška plava, pa sva verdura i svi fruti pripuni  vitaminima A i C. Neka se vaik boru na sve bande, oli nek iđu u poje. Ako in se to ne mili, nek baren dižu utege, jerbo taj in sport daje novu forcu i izgled na kojem in mnogi zavidu.

DIVICAMA je dato da in je fizički sve teško, ma intelektualno su vaik za akciju. Zato puno puta ulazu u svađe i nervoze, zarad kojih in patu i štumak, i živci, i glava. Priporučuju in se športovi na čistoj ariji i na spržini, ka šta su odbojka oli izležavanja po plažama.

VAGE patu od alergija i ekcema, zna ih stezati u kostima, a prama suncu se volu šta daje odalečiti. Triba ih siliti da piju vodu oli oparke od likovitih trava, jerbo to duperaju samo kad in skoči febra od 40 gradi. Ne mili in se ovi inberlani, brzi način života, pa in od svega najvišje triba mir, u kojen se sritno vraćaju svojen kantaru i njegovoj balanci. Njima je najboji lik za sve boleštine meditacija, a za to u Šibeniku naš svit nikad nije ima vrimena.

ŠKORPIJUNE oće i bolesti vena, i bolesti onih organa doli, i svakakve virusne upale, pa in sve to zna baciti na živce. Zato in svi, ka najboju likariju, priporučuju isciljujući san, a od spize sve šta je u zrnu i špicama. Ma, Škorpijuni bi najrađe balali, jerbo se u plesu ćutu zdraviji od stine.

STRILCA oće uganuća, iščašenja, lomovi i istegnuća, a znaju ga tokati i išijasi, napuvana žigarica i proširene vene. Ka Strilac, sve san to i sam oćutija na svojen tilu, i sad čekan - ako Bog da zdravja i potegnen još koju uru - da još uganen livu ruku i bar jedan kuk, pa da sve bude kako mi je i zapisano. Strilcima se u to ime priporučuje da se odaleču od duvana, alkokola i jake spize, šta ja poštivan veći dija svog života, ali neću da se odalečin i od moje prilipe plavine, brez koje ne moren zamisliti ni jedan radni dan. Nama Strilcima dobro činu i šparoge, i kaduja, i sve šta nan čisti tilo i jača žigaricu, ma najboje nan pomaže kvasina, i vinska i jabučna, brez kojih ne bi znali kasti njanci A.

I tako, prid Gospu o´ zdravja 2017., slipo zvirajući prama nebeskin prostranstvima, i naš će šibenski čovik, ka šta je u svoje vrime uvidija i slavni Paracelsus, dokučiti da se poslin razvratna i betežnog života sa smrću svakoga među namin trne i njegova zvizda na nebesima, i da smrt nije u judima, nego u zvizdama, okle in je bija i život.

***P.S. “Šibenska likaruša” je jedan od pet libara iz mojeg petoknjižja o šibenskom identitetu i o njegovoj skoroj sudbini. Kao i Veliki rječnik šibenskih riči, Šibenski teštamenat i Šibenska filozofija, pisana je poučnim i humorističnim stilom, na šibenskom dijalektu, dok je krunska ekonomsko-sociološka, povijesna i futuristička studija pod naslovom EUROPSKI ŠIBENIK pisana na standardnom hrvatskom jeziku. Može se naručiti na adresu: ivojakovljevic9999@gmail.com, uz popusnu cijenu od 60 kuna i plaćanje pouzećem (troškove dostave snosi nakladnik).