četvrtak, 27. travnja 2017.

Afera Hypo - duga sjena nad hrvatskim (pa i šibenskim) putem u EU


 

Sve manja je vjerojatnost da će i većina ovih nekretnina iz stare šibenske jezgre do 2021. godine ostati u većinskom šibenskom posjedu



Moj predgovor za knjigu Richarda Schneidera: Mjesto zločina Hypo Alpe Adria (šest godina poslije nego li što je napisan, kao širi kontekst za razumijevanje i hrvatske i šibenske identitetske i vlasničke sudbine u 21. stoljeću)

  

OVO JE PRIČA, koju kao da kockarska neka luda priča, triler prepun muljaže i pljačke, ali još daleko od svog nesretnog kraja (jer će policijske istrage i sudski postupci u više zemalja o aferi Hypo najvjerojatnije trajati i poslije 2015. godine). Tako bismo, parafrazirajući slavno Macbethovo zdvajanje nad promašenim životnim putem, mogli odškrinuti vrata, kroz koja će čitatelji sami dešifrirati sve mafijaške, kao i zavjereničke, pa i posve amaterske kodove ove međunarodne financijske afere. Jer, ovo je knjiga koju će na jedan način otčitavati u prvi mah, odmah po njezinu izlasku iz tiskare, pa na nepredvidivo više načina kasnije, kad se istrage i sudski postupci zahuktaju (ili, neki, možda i obustave), a u njezinu punom značenju tek kad nasuprot sada nebrojenim krupnim političkim, financijskim i etičkim pitanjima stane niz konačnih sudskih presuda u Austriji i Njemačkoj, s posljedičnim političkim zaključkom za Hrvatsku.



GLAVNI JUNAK ove priče je Hypo Alpe Adria, austrijska bankarska grupacija iz Klagenfurta, obogaćena nizom naizgled sporednih likova, od kojih su većina iz Hrvatske, zemlje tada u završnici puta u Europsku uniju. Mjesta radnje su razapeta u paukovoj mreži, na prostoru od Bavarske do Srbije, Crne Gore i Hrvatske, s epicentrom u Klagenfurtu. Vrijeme radnje tiho teče od otvaranja prvih računa za kupnju oružja radi obrane Republike Hrvatske od agresije Miloševićevih kohorti, e da bi se zahuktalo s tajkunskom privatizacijom u Hrvatskoj, usponom balkanske mafije i jagmom investitora iz Koruške i Bavarske za nekretninama u Istri i Dalmaciji. U toj krimi-priči i ključnih je ideja napretek: od pokušaja obnove Austro-Ugarske i germanskog prodora na jugoistok mirnim putem (kroz umrežena preuzimanja najkvalitetnijih gospodarskih, financijskih i prostornih potencijala), preko ideje o Istri kao europskoj regiji ili o golfu kao novom elitnom biznisu, do suvremenog redizajna balkanske hajdučije kao komplementa zapadnom korumpiranju nacionalnih i lokalnih elita u tranzicijskim zemljama, u sklopu zapadnog preuzimanja tamošnjih ključnih gospodarskih resursa (ali uz neobično visoke popuste).



PRIJELOMNA ŠOK-VIJEST emitirana je bila iz Beča. "Odluka nije bila ni laka niti brza. Čitav vikend (sa 12. na 13. prosinca 2009.) su suvlasnici Hypo Alpe Adria banke: BLB ili Bavarska Pokrajinska banka (dotad vlasnica 67 posto HAAB-a), osiguravajući zavod Grawe iz Graza (20,5 posto) i austrijska pokrajina Koruška (12,5 posto), pokušavali dogovoriti što učiniti s tom bankom, kojoj je prijetio stečaj. Na kraju su savjet tražili i od predsjednika Europske središnje banke, Jeana Claudea Tricheta. Prevladalo je mišljenje kako je banka Hypo Group Alpe Adria - koja je šesta po veličini u Austriji, "važna za bankovni sustav zemlje" i kako bi njezin slom imao "dugoročne teške posljedice, i za Austriju, i za Balkan". Nakon te vijesti uslijedila je brzopotezna nacionalizacija Hypo Alpe Adria banke, čime je Austrija spasila višegodišnji vrlo djelotvoran, ali u konačnici i kockarski pokušaj svog ponovnog prodora na jug (kao u doba Marije Terezije i Franje Josipa), s pretežnom koncentracijom bankarskih akcija uzduž jadranske, hrvatske obale i njezinih biser-nekretnina.



CIJENA NACIONALIZACIJE: Prema procjenama financijskih stručnjaka, intervencija kojom je banka spašena,  austrijske će porezne obveznike, za početak, stajati najmanje četiri milijarde eura. U „slučaju Hypo“ Koruška je preuzela i jamstva u vrijednosti od 18 milijardi eura, i pored toga što godišnji budžet te pokrajine iznosi svega dvije milijarde eura. „Onaj tko preuzme garancije koje su devet puta više od njegovih primanja, taj se čim prije treba prijaviti najbližoj ludnici“, komentirao je predsjednik Austrijske gospodarske komore, Christoph Leitl. Ali, obrazlažući kako je bankrot Koruške mogao izazvati i bankrot u saveznim financijama, te kako je spašavanje bilo neminovno, savezni ministar financija, Josef Pröll,  spomenuo je i mogućnost donošenja novog ustavnog zakona, koji bi  definirao granice za jamstva, što će ih savezne zemlje kod banaka preuzimati. Daniel Gros, direktor Centra za političke studije u Bruxellesu, tvrdio je, da je Hypo Alpe Adria, ipak trebala otići u stečaj, te da je spašavanjem te banke, austrijska vlada učinila veliku pogrešku. "Banka je zapravo trebala otići u stečaj, jer teško je objasniti da je banka s ukupnom bilancom od 30 milijardi eura od takve važnosti za cijelu eurozonu. Čak i za samu Austriju, Hypo Alpe Adria je banka od manje vrijednosti", kaže Daniel Gros, dodajući kako je bavarska državna banka Bayerische Landesbank najmudrije reagirala. Ona je otpisala svoju investiciju u HAAB i time se riješila vraga. Gros je u konačnici procjenio da se tom nacionalizacijom Austrija "uputila u močvaru koju je vrlo teško isušiti".



AUSTRIJA KAO ISLAND? Koruška ima 500.000 stanovnika, Island njih 300.000. "Zasigurno je bila velika greška dopustiti da jedna austrijska pokrajina, kao što je Koruška,  izdaje obveznice u vratolomnim iznosima. Država na koncu mora znati je li sposobna platiti tu cijenu. Mislim da će Austrija na kraju moći sebi dopustiti takav luksuz, jer je Austrija 30 puta veća i bogatija od Islanda", tvrdio je Daniel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije. Privatizacije austrijskih banaka obično završavaju katastrofalno, ističu analitičari Die Pressa. Europska komisija optužila je Austriju za ilegalnu državnu potporu u prodaji Bank Burgenland. O tome se vodio postupak pred Europskim sudom pravde. U Njemačkoj tužiteljstvo ispituje je li banka Bayerische Landesbank (BayernLB) preplatila preuzimanje austrijske Hypo Grupe. Bivši guverner Jörg Haider brzom transakcijom prodao je Hypo Bayern-u. Nema nikakvog javnog zapisa o tome jesu li za istu transakciju bile zainteresirane banke Erste Bank i Raiffeisen. Čak se i misteriozni pomagači, koji su kroz "Hypo-Deal", navodno zaradili milijune eura, moraju konačno otkriti, piše Die Presse. Pola godine prije preuzimanja od strane BayernLB u posao ulazi grupa okupljena oko financijskog investitora Tila Berlina iz koruške Landesbank-e. Ubrzo nakon toga, posredstvom Berlinova konzorcija, u transakciju se uključuju Nijemci - uz ukupnu dobit od 145 milijuna eura. Misteriozni pomagači Berlinove grupe još su tajna koju treba razotkriti. Neki se tragovi gube u korporacijama registriranima u Jerseyu i na Kajmanskim otocima. Naposljetku, od kraja ožujka 2011. Hypo Alpe-Adria-Bank International započeo je razgovore s četiri velike austrijske banke o prodaji bankarskog poslovanja u Koruškoj, saznao je Kleine Zeitung. Osim austrijskog bankarskog poslovanja uprava planira prodati i svoje podružnice u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, i to u paketu. Unatoč  lošijoj gospodarskoj situaciji na tim tržištima, HAAB-ove balkanske podružnice imaju manje loših i teško naplativih plasmana nego Hypo holding u Austriji. Prema najavi izvršnog direktora Gottwalda Kranebittera, očekuje se da će Hypo rasprodati većinu svoje imovine najkasnije do kraja 2014. godine. No, austrijsko poslovanje u ukupnoj aktivi banke sudjeluje sa samo 16 posto.



HYPO-POVIJEST: Mala, koruška Hypo-banka sa sjedištem u Klagenfurtu, za manje od desetak godina (u ekspanzivnom razdoblju od 1996. do 2006. godine) postala je četvrta bankarska grupacija po veličini aktive u "jugosferi", području bivše SFRJ: prva je tada bila talijanska UniCredit, druga slovenska Nova Ljubljanska banka, treća talijanska Intesa grupa i četvrta austrijska Hypo Alpe Adria grupa. Na hrvatskom je tržištu od 1994., a od 2006. godine, HAAB je u Hrvatskoj šesta u skupini vodećih, većih banaka, koje su odreda u većinskom inozemnom vlasništvu. Na vrhuncu moći, HAAB je u prvom desetljeću 21. stoljeća poslovala u 12 zemalja: u Austriji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji, Ukrajini, Mađarskoj i u Njemačkoj, zapošljavajući 8000 osoba. Još 2007. je prodala strateški udjel Bavarskoj pokrajinskoj banci (velikoj, državnoj BLB, koja je - kao većinski vlasnik - svojedobno upropastila Riječku banku), da bi s otkrivanjem velikih minusa, 30. prosinca 2009. bila nacionalizirana, pa je otad Republika Austrija njezin jedini vlasnik. Otad je krenula i sveobuhvatna istraga, ne samo u Austriji i Njemačkoj, nego i u Liechstensteinu i u Hrvatskoj, pa se očekuje da će tek potkraj 2013. biti jasnije što se sve dogodilo u sjeni bankrota te koruške banke, koju je spasila nacionalizacija, na teret austrijskih poreznih obveznika. Ta će istraga, pretpostavlja se, otkriti i značenja hrvatske poluge u njezinoj ekspanziji, kao i neke od skrivenijih austrijskih i njemačkih strateških ekonomskih interesa na hrvatskome putu u Uniju, pa i odgovore na pitanja je li se razvijala na račun šverca oružja za Hrvatsku i za sve strane u ratu u BiH, kao i na pranju novca, depozitima od opljačkanog državnog kapitala tijekom rata i privatizacije na postjugoslavenskom prostoru, te na korupciji i na kriminalnim preprodajama atraktivnih nekretnina od Savudrije i Zagreba do Zadra i Crne Gore, ili je sudjelovala i u nizu višestrano korisnih projekata. Naposljetku, istrage bi morale pokazati i u čije je privatne džepove završilo koliko milijuna eura (kroz eventualna podmićivanja i kasniju razdiobu ekstradobiti), posredstvom Hypo Alpe Adria banke, koju je od propasti morala spašavati austrijska država nacionalizacijom.



POTEZI GUVERNERA ŽELJKA ROHATINSKOG: Najznačajnije odgovore na ta pitanja s hrvatske je strane još potkraj 2010. godine dao guverner HNB-a Željko Rohatinski, na zahtjev istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo o poslovanju te austrijske banke u Hrvatskoj, ali detalji tog odgovora iz HNB-a do izdavanja ove knjige nisu bili dostupni javnosti. Kako je javljala APA, povjerenstvo je zanimala baš Hrvatska, jer se u tijeku istrage pokazalo da su poslovi u Hrvatskoj ključ za propast Hypo-Group Alpe Adria! Podružnica Hypo grupe u Hrvatskoj, uoči nacionalizacije, bila je prva među velikim bankama u Hrvatskoj prema temeljnom kapitalu, treća prema jamstvenom kapitalu, šesta prema veličini aktive, šesta prema dobiti prije oporezivanja, peta prema vrijednosti odobrenih zajmova, sedma prema ukupnoj štednji stanovništva i treća prema aktivi po zaposlenom. Kao takva bila je najmanje nestabilan dio Hypo grupe, što bi moglo značiti da zasad Hrvatska nije uzrok slomu te austrijske banke, uoči njezine nacionalizacije, nego da je, skupa sa svim korupcijskim igrama, bila glavni izvor njezinih životnih sokova i snažnog širenja.



AUSTRIJA KAO GRČKA? Ali, kako je u prosincu 2010. pisao austrijski Die Presse: "Financijska propast grupe Hypo Alpe Adria uzdrmala je temelje austrijske stabilnosti mnogo više nego što se prethodno pretpostavljalo!" Pozivajući se na izvore iz austrijske Narodne banke, konzervativni je Die Presse dokazivao da se Austriji zamalo dogodilo ono što je proživjela bankrotirana Irska. Kada je u zimu 2009. postalo svima jasno da je Hypo Bank u velikim dubiozama, Austrija je bila primorana preuzeti upravljanje bankom, uključujući i garancije u sveukupnom iznosu od 20 milijardi eura. Iako su neki tvrdili da bi bilo bolje dopustiti njezinu propast, s obzirom na to da su Austrijanci u njoj držali 'samo' milijardu eura štednje, izvori iz Narodne banke Austrije objašnjavaju da bi to dovelo do financijskog sloma cijele države. Naime, državni budžet bi eksplodirao, a kamate bi skočile u nebo, što bi dovelo do situacije u kojoj se nalazi Irska, pa bi Austrija bila prvi slučaj za saniranje u Europskoj uniji, još prije Grčke. Zbog toga su sada uvedena nova pravila za poslovanje banaka u Austriji, koje moraju posjedovati mnogo više vlastitog kapitala kao osiguranje. Zbog toga do 2019. moraju sakupiti dodatnih 15 do 19 milijardi eura, te dodatne iznose od oko milijardu i pol eura godišnje. Ova pravila moguće je ispoštovati, ako se poslovanje banaka racionalizira, smanje dividende i povećaju kamate na europsku razinu, što će dovesti i do skupljeg kreditiranja. Cilj je da se izbjegne situacija, u kojoj bi propadajuće banke dovele u opasnost cijelu državu. Zbog toga se razmišlja i o uvođenju posebnih zakona, koji bi regulirali insolventnost banaka, naročito velikih, koje u sadašnjim okolnostima mogu koristiti vlastitu veličinu za povlačenje previše rizičnih poslovnih poteza, jer znaju da će ih na kraju spašavati država.



HRVATSKI PUT U RAJ (1): Povijesne okolnosti u kojima je nastajala afera Hypo bile su za tu vrstu krimi-priče u hrvatskom izdanju povoljnije nego ikad: ni koruškim, niti bavarskim, pa ni ostalim velikim špekulantima i investitorima iz Austrije i Njemačke, kao i iz Mađarske i sjeverne Italije, nije trebala snažna vojna sila kao prethodnica za kasnija i dugoročnija osvajanja ovdašnjeg gospodarskog, financijskog i prostornog potencijala. Hrvatski građani su prijelomne 1990. aklamacijom podržali ukidanje društvenog vlasništva i njegovo pretvaranje u državno, koje je zatim, po klijentelističkim ključevima, klizilo u tajkunsko, a u konačnici u većinsko inozemno vlasništvo. Hrvatski su građani, zasićeni kroničnim slabostima samoupravnog socijalizma, a primamljeni golemim novim mogućnostima potrošačkog društva, preko noći zamrzili socijalizam i s oduševljenjem prešli u neoliberalni kapitalizam, pa ubrzo i u masovnu potrošnju pretežno na kredit. Tranzicija iz socijalizma u kapitalizam imala je nebrojena lica i verzije. Nije samo društveno preko državnog postajalo privatno, pa inozemno ili mafijaško, nego su se gotovo lakoćom i pašnjaci i pomorsko dobro preobražavali u graditeljske i turističke zone, koje su uz hipotekarne zajmove i korupcijske poluge na lokalnoj i na nacionalnoj razini toliko snažno razvili Hrvatsku, da su poslovi jedne koruške banke na njezinom tlu uzdrmali državne financije konzervativne i mnogo moćnije Austrije.



HRVATSKI PUT U RAJ (2): Hrvatska je već 1990. godine nakon prvih višestranačkih, demokratskih izbora, prema tumačenjima tadašnje i svih kasnijih vlasti, poželjela što prije ući u Europsku uniju. U to ime - zanemarujući tobože privremenu, tranzicijsku i nevažnu štetu - Hrvatska je po sniženim cijenama velikim bankama iz Italije, Austrije, Njemačke i Francuske prodala 90 posto svog bankarskog potencijala i usput im predala gotovo svu nacionalnu štednju, čime je Unija već 2001. ušla u Hrvatsku, ali Hrvatska ni do 2011. nije u Uniju. Hrvatska je, da bi ubrzala svoj put u Uniju, Italiji i Sloveniji predala sav svoj Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, prepustivši sav njegov potencijal strancima. Hrvatska je, da bi udovoljila uvjetima iz tajne i javne diplomacije, još davne jeseni 1993., gotovo preko noći, uspostavila stabilno i visoko precijenjeni tečaj vlastite valute, uz koji je odjednom gotovo sve uvozno postalo jeftinije od domaćeg. Zatim je, na zahtjev, Unijinim akterima prepustila i telekomunikacijsko, i većinu medijskog, i većinu trgovačkog prostora, pa i polovinu naftne industrije, a usput prepolovila vlastite industrijske kapacitete, od farmaceutske i mljekarske do drvne, tekstilne, obućarske i brodograđevne industrije. Da bi sve to "držalo vodu", Hrvatska je takvom putu u Uniju prilagodila većinu svojih propisa, pa je i ono što se većini građana još čini kao "pljačka stoljeća" izvedeno po tobože najvišim zakonodavnim i europskim standardima. Da u pojedinim potezima te vrste ima i sumnji u korupciju na najvišim razinama, pokazao je tek slučaj Hypo, ali tek kad su višegodišnjim akcijama te koruške banke bili pogođeni interesi bavarskih i austrijskih poreznih obveznika.



NEMA ZASTARE! U skladu s promjenama Ustava RH te nakani države da omogući procesuiranje onih koji su vanjsku agresiju na Hrvatsku iskoristili za nezakonito stjecanje profita, 2. lipnja 2011. je na snagu stupio Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije. Hrvatski sabor je 13. svibnja izglasao taj zakon te dopunio Kazneni zakon, kojima je proširen katalog kaznenih djela za koja nema zastare. Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji kao kaznena djela za koja ne može nastupiti zastara predviđa ona počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema medunarodnom pravu. Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se i nesavjesno poslovanje, prouzročenje stečaja, zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, prevara, krivotvorenje isprave, zloupotreba položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, pronevjere, te primanje i davanje mita. Kao takva propisana su i kaznena djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, i pranje novca, ako se prikriva korist ostvarena kaznenim djelima, zlouporaba stečaja, utaja poreza i drugih davanja, prijevara i zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nedozvoljena trgovina, te izbjegavanje carinskog nadzora. Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se i ona, kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe, što je u nestašici, prodajom imovine znatno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja.



DIOKLECIJAN U SALZBURGU: Kamo sreće da je afera koruške Hypo-banke jedini sporni slučaj na hrvatskom putu u Uniju. Podsjećam, afera nije otvorena na zahtjev hrvatskog pravosuđa, nego na zahtjev bavarskog i austrijskog državnog odvjetništva. Hrvatsko pravosuđe, uostalom, dosad nije nalazilo razloga da ispita navode o velikim protuzakonitostima ili štetama za državne financije i imovinu, na koje je upućivala Državna revizija unazad više od jednog desetljeća, širom tog igrališta, na kojem su se strancima prodavali najbolji komadi ovdašnjeg gospodarskog i financijskog potencijala uz neobičan popust. Dvadeset godina od početka tog svog ubrzanog puta u Europsku uniju, Hrvatska se danas, kao nekim čudom, nalazi u gotovo bezizlaznog gospodarskoj depresiji, koja izravno dovodi u pitanje cjelokupan koncept hrvatskog integriranja u Uniju. Zato će nad završnicom hrvatskog puta u EU još dugo stajati i neobično duga sjena afere Hypo, u sklopu koje je prvi put u hrvatskoj dramatičnoj povijesti jedan demokratski izabrani predsjednik vlade, nakon dioklecijanovske ostavke, morao čamiti u jednom austrijskom istražnom zatvoru.



Ivo Jakovljević, lipanj 2011.