utorak, 10. travnja 2018.

VELIKI RJEČNIK ŠIBENSKIH RIČI u jednom danu preuzelo više od 3200 čitatelja!

I u ultimoj verziji vidljivi su korijeni grafičkog dizajna Velikog rječnika šibenskih riči, koje je još 2006. posadio moj slavni kompanjon iz Danasa, Danijel još živući Popović

ČUDO OD NAKLADE: Na Veliki četvrtak, 29. ožujka 2018., kupcima Slobodne Dalmacije na području Šibensko-kninske županije, uz uobičajeno tjedno izdanje Šibenskog lista, kao knjiga na dar, bio je upakiran i moj VELIKI RJEČNIK ŠIBENSKIH RIČI. Da bi taj nakladnički projekt bio ostvariv, te imao za Slobodnu Dalmaciju kao nakladnika i tiskara što niže troškove i gubitke, i stigao do najšireg kruga čitatelja, marketinška je služba Šibenskog lista u Dalmare-shopping centru iz Šibenika našla sponzora za pokriće tiskarskih troškova, dok sam se ja odrekao autorskog honorara. Riječ je bila o završnoj verziji tog rječnika iz ožujka 2018., koja sadrži više od 3000 šibenskih tradicionalnih riječi i fraza, za razliku od prvog i drugog izdanja iz 2006. i 2007., koji su zajedno sadržavali oko 1200 tih riječi i fraza. Digitalna verzija Velikog rječnika šibenskih riči iz ožujka 2018. može se besplatno preuzimati i na internetu, u maloj internetskoj Knjižari Jakovljević Šibenik. No, tiskana knjiga je - prema mojem zastarjelom mišljenju - još "zakon", pa je bio red da taj rječnik - u čijem su stvaranju, redigiranju i analiziranju svoje doprinose unazad 12 godina dale i mnoge Šibenke i Šibenčani iz grada i sa svih strana svijeta (njih više od stotine) - de facto besplatno dođe do najšireg kruga svojih ljubitelja. Budući da većina Šibenčana danas živi izvan Šibenika, ovo je bio utoliko veći nakladnički uspjeh, budući da je Slobodna Dalmacija Veliki rječnik darivala uz Šibenski list samo na širem šibenskom području. Od tiskanih 3800 primjeraka, kao remitenda se vratilo samo njih 400, i to pretežno iz kruga najudaljenijih, periferijskih prodajnih punktova u županiji, gdje Šibenčani i strasni ljubitelji šibenskog dijalekta, humora, cinizma i nihilizma i ne žive. Dakle, iako je Veliki rječnik šibenskih riči u svojim knjižnim izdanjima bio rasprodan još 2008., i iako je u digitalnoj verziji dostupan i u internetskoj Knjižari Jakovljević i u Šibenskom brevijaru, ipak je tog dana, 29. ožujka, "planuo" u gotovo 3400 primjeraka (samo na šibenskom području), što je gotovo četverostruko više od uobičajene prodane naklade Slobodne i Šibenskog lista četvrtom, i trostruko više od naklade Rječnika, prodane prije deset i više godina (u dvogodišnjem razdoblju).

RJEČNIK I PETOKNJIŽJE O ŠIBENSKOM IDENTITETU: Podsjećam, Veliki rječnik šibenskih riči samo je dio mojeg petoknjižja o šibenskom identitetu i o njegovoj skoroj sudbini, koji čine još i ŠIBENSKI TEŠTAMENAT, ŠIBENSKA FILOZOFIJA, ŠIBENSKA LIKARUŠA te krunska ekonomsko-sociološka i futuristička studija EUROPSKI ŠIBENIK. Da bi se do kraja otčitalo sve zamke, podvale, razbanzzavanja i demitologiziranja iz mističnog i futurističnog EUROPSKOG ŠIBENIKA ili iz fatalističkog ŠIBENSKOG TEŠTAMENTA, valja s najdubljom pažnjom pročitati i ŠIBENSKU FLOZOFIJU i ŠIBENSKU LIKARUŠU, a onda sve začiniti tom ultimom verzijom VELIKOG RJEČNIKA iz ožujka 2018.

RJEČNIK I SPONZORI:
Da bi cijeli taj moj višegodišnji autorski i nakladnički projekt uspio (a dobio sam za njega i Nagradu Grada Šibenika), svoje su značajne doprinose (da knjige u prodaji ne budu skuplje od po 100 ili 50 kuna), kao sponzori tiskarskih troškova, dali i TLM, Vinoplod, Jadranska banka, Nacionalni park Krka, Zagreb-Montaža i Tvornica duhana Rovinj. TDR mi je bio prvi sponzor, jer kad sam pripremao prvo izdanje Velikog rječnika, nisam bio siguran jesam li na pravom putu, pa sam računao da je bolje da se sramotim u Rovinju, nego u Šibeniku. No, već od drugog izdanja Rječnika oslanjao sam se samo na ključne šibenske gospodarske adrese, koje su bile sastavni dio šibenskog - danas već krajnje uzdrmanog - identiteta.

P.S. Svim posjednicima ultime verzije Velikog rječnika šibenskih riči iz ožujka 2018. neka je radosno otčitavanje tog premudrog štiva, a gdjegod zapnu, neka su im pri ruci još mudrija tumačenja i dešifriranja iz krunskog EUROPSKOG ŠIBENIKA.