petak, 29. prosinca 2017.

Duzzina najlipših šibenskih riči sa ZZ: od zzunte do razbanzzone


Ko oće vazeti bokunić pupastoga, iđe mu i po glave, pa nek je cuca do besvisti


Mi, pravi Šibenčani, duperajemo jedno slovo višje od školovanoga svita u Hrvatskoj: dok svi rešto duperaju 30 slova, od A do Ž, mi duperajemo 31, jerbo je među onima od A do Ž i slovo ZZ, šta se izgovara ka kad bi spojili d i z u jedan glas. Potegli smo i to od Mletaka, koji ZZ puštaju odase kad oće reći riči ka šta su romanzo, zanzara, zebra, razzo oli azzuro. Pa ćemo za ovu prigodu, iz ultime verzije Velikog rječnika šibenskih riči (koju svak more naći i mukti priuzeti s adrese: knjizarajakovljevicsibenik.blogspot.com), spomeniti se ovih prilipih 12 riči. Jedne počinju na ZZ, a ove rešto ZZ držu u sebi, po sride svoje sride, da se ko sa bande ne bi mašija, pa nan oteja i to naško, nevojno ZZ.



Zzinga - prama tal. zinco, cink, mi sa zz zovemo skupju, pocinčanu kapsu za pokapanje bojestojećih pokojnika



Zzog – prama tal. campo di gioco, teren za igru na buće oli na drvene balote (ko izgubi plaća litru)



Zzogatula – od tal. giocattolo, dičja igračka



Zzunta – od tal. aggiunta, dodatak; u bikariji: ko kupi janjeću plećku oli od bubriga pa do kraja buta, mora uzeti i po glave; meće se uz plećku i but, jerbo samo glavu malo ko da bi tija uzeti po cini naške janjetine, pa bi se jošter i pobili s mesaron; ma, dobra je i glava, ako u njojzi ima zeru pameti; a kad se u razbanzzavanju kome nadoda i više nego šta ga spada, onda mu se to nazzuntaje



Duzzina – od tal. dozzina, tucet, dvanajst



Grezzi (judi) – od tal. greggio, grubo izrađen, sirov; ima ih i brez skule i s diplomon, nije za biti šnjima, ali in je teško uteći. Koji put bi ti sve dali, ali i uzeli, i najgore je šta su sve grezziji šta su stariji, pa su teški svima, a i sebi.



Mezzo luto – od tal. srednja žalost, iđe poslin crnine za pokojnin, da ne bi svit šta zamirija, ako bi ona odma na se metnila bilo (prija nego šta bi se on oladija)



Mezzo matto – od tal. srednje lud, napolak; a takih je odvaik bilo najviše



Muzzina – prama tal. kutijica za šparanje šoldi; drži se na kredenci oli na komu



Razbanzzavati – ogovarati; a oni koji to volu činiti po cili dan na sve bande zovu se razbanzzon oli razbanzzona

U ovin je danima, i čejadetu i bačvi, dobro da se moru potpačiti pod koji tak oli intak, jerbo je i zadnjoj bleki bizero da se balota uzvrtila ka da višje ne zna za se


NEKA JE U TO IME SVIN MOJIN KOMPANJONKAMA I KOMPANJONIMA NA DRUŠTVENIN I NA ONIN DRUGIN MRIŽAMA SRITNA I PLODONOSNA 2018-A, PA POSLIN ŠTA ISPADNE!