utorak, 28. studenoga 2017.

PET NAJLIŠPJI' ŠIBENSKI' RIČI NA ŽB


Naši Šeškovi iz Doca u svoje su vrime napamet znali cili Veliki rječnik šibenskih riči, i triput višje riči na žb nego šta ih je u njemu danas, na kraju 2017.
S dna ultime, ma konpletne, digitalne verzije VELIKOG RJEČNIKA ŠIBENSKIH RIČI, šta san je prija koji dan metnija u svoju malu internetsku Knjižaru Jakovljević (knjizarajakovljevicsibenik.blogspot.com), da ga svak more mukti priuzeti, odvadija san ovih pet najlišpjih riči na žb. Otija bi da vidite okle su sve te naše riči doprle do nas i kako smo ih mi prokuvali, a usput da se s tin biserjen zafalin svin svojin kompanjonima sa Fejsbuka, koji su mi čestitali rođendan i otili kasti da ne molan, da ne dignen ruke od svega, nego da svako malo kvasin grlo i tiran daje, ka da san u cvitu mladosti.



Žbalati - od tal. sbagliare, promašiti, faliti; ispasti iz kartaške igre prija drugih; more se žbalati i na balote (tući bulin, a faliti dabi po metra). Ko žbala, more poslin skidati sve svece s nebesa oli se baciti prascima.



Žbjaka – bila krema, ki kreda, cinkovo lipilo, za žbjakavati (čistiti) bile postole. To su prija duperavali ovi isti, šta se danas prikažiju cilon svitu ka puni sebe, a svi znaju da su niko i ništa.



Žbjego - od tal. sbieco, kriv, kos; dežbjego - ukoso, krivo. Kad čejade ostari i kad mu počne padati život, svaki ode teke dežbjego, jerbo mu je tako lašnji život.



Žboćati - od tal. sbocciare, rascvitati se; u igri na buće (oli na balote) tući, pa s jednon bućon izbiti - ka na biljaru - dvi i više fureštih, da sve cvita. A more ga se komen žboćati i ričima, pa da se cili rascvita.



Žburt – od tal. sporto oli izbočina, mi tako zovemo isturenu, a ograđenu i zacakljenu ponistru, iz koje čovik more gledati doli na ulicu i po kiši, ka i za friškijeg vrimena, da vidi ko prolazi; nađe ih se joštera na više kuća u staroj jezgri, samo ih malo ko, osin japanskih turista, vidi, jerbo je našen svitu teško digniti glavu prama gori, a najpametnije gledati isprid sebe, da u štoko ne ugazi. Ja i danas svako malo prođen ispod jednog žburta šta me gleda s live bande kad iđen od skala uz Krševana prama voltu od Lovre, pa drito kući. A svaki put gledan i ja njega.



P.S. ADVENTSKI POPUST: Kome nisu pri ruki knjižare Matica i Truta u Šibeniku, oli Ljevak i Dominović u Zagrebu, za narudžbe mojih knjiga more se javiti i na adresu: ivojakovljevic9999@gmail.com, pa ćemo se – uz adventski popust – sve lipo pogoditi.