![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJKGCPsLUNVSXyr7Mderx43zNcdciokpejucdNnyZH9xg_frU5v19Z0UCCwQKR963zRIAm-5XAmcLoxgAY6j0CksArpomhwt9JxMMMyy0H3D244-Z6QIdVhSnC93bdgIDpsQmODIdI5sA/s320/50g12ap.jpg)
Jedno je kvasiti grlo, drugo je pijuckati, treće je piti, a
četvrto – šljokati oli lokati i nalivati se. Tako je zapisano u ŠIBENSKON
TEŠTAMENTU, di je potanko ispripovidana cila štorija o šibenskoj toverni,
tovernašima i toj spržini šta je od njih ostala u inberlanome 21. viku. Jerbo,
kako se spominje pisac ovih redaka, Ive Jakovljević, grlo po vazdan kvasi samo
stariji, betežniji svit, nad kojima stoju likari, žene, ćere i đelože konšije,
pa in broju svaki gucaj i pritu da će in doći zadnja ura, ako se ne zaustavu.
Pijuckaju ozbijni judi, državni službenici i najviđeniji svit, koji držu do
sebe. Oni pijuckaju samo dok ih drugi gledaju i miru in svaku mošu, ma kad
ostanu nasamo, potegnu iz gume i ne znaju stati. Piju judi koje niko ne gleda i
za koje niko ne zna. Kad su žedni piju, kad nisu žedni radu svoj posal oli
zviraju u ništa. A šljokaju, loču i
nalivaju se nemilice samo najgori od najgorih, kojiman ne more doći
kraju ni njijova famija (ako je joštera imaju), ni poduzeće (ako ih tamo još
držu), njanci judi koji puštavaju svoje vino, od kojeg živu (pa bi ga tili i
naplatiti). Jerbo, šljoka se i loče i kad se ima ščimen platiti i kad su žepi
prazni. Šljoka se, naliva i loče i rabetnjakon i za svece, među sviton i
nasamo, u toverni i nasrid ceste. Šljokati - to oće reći: slatko i puno lipo
piti, nalivati se i lokati iz dana u dan, cicati i vaik nadolivati, ulivati u
se i plaziti po podu. Jerbo, jedanput se živi! Za šta da se odrečemo?
Šljokajmo, ločimo i nalivajmo se, judi, nemilice! A, daj Bože, da za ultimu
partimo pijani ki zemja!
Leksikografski dodatak 1: NAJPOPULARNIJE ZADNJE ŠIBENSKE TOVERNE U 20. STOLIĆU
A) Koje su
puštavale svoje i tuđe
vino kroz cilu godinu
vino kroz cilu godinu
U Ridulina i Murgaša, u Docu,
di su sad kafići,
u Škarice na kuću i kraj Marende,
i u Sokola Bumbera, gori, u kužini.
di su sad kafići,
u Škarice na kuću i kraj Marende,
i u Sokola Bumbera, gori, u kužini.
U Andrijaša, u Prsana, u Ivine i u Dume,
s obe strane Vanjskog, pa u Čečure, kraj sv. Krševana.
I u Dorbića u Crnici, pa vizavi Muzičke na Gorici
i u Mile Trovača, vizavi Rokove Zadarske mlikare.
s obe strane Vanjskog, pa u Čečure, kraj sv. Krševana.
I u Dorbića u Crnici, pa vizavi Muzičke na Gorici
i u Mile Trovača, vizavi Rokove Zadarske mlikare.
B) Koje
su puštavale samo svoje
vino, prošek i rakiju
U dolačkoj buti, kod Bujasa Kača,u oboru Stipe i Dunke Karadžole
i u Karađole Bukarice na Škopincu,
pa u Vinka Batinice, priko zida.
U Prsana i u Zelenka Baranovića,
u Lasice Gojanovića i u Batinice Krkele,
u Junakovića oboru i u Parapeška,
pa u konobi Ercegovića Kutlića na Gorici.
U Šupe Klepice na Pojicima,
u Šeška i u Pengaša u Docu, i u Roka ispod Muntanje,
u Milete kraj Partizana
i u Vice Grandeša kraj Sokola.
Pa i u Rontića na starome pazaru,
a u Težačkoj jošter i u Rude, i u Picule,
pa iza apoteke Varoš u Čelara i u Barbače,
i u Šime Panjkote, rečenoga Brambilo.
Leksikografski dodatak 2: ŠTA JE DOŽA
Svaki čovik ima svoju dožu, samo se one minjaju kroz vrime i
stađune. Najmanju dožu koristu popi, jerbo za misnih slavja samo kvasu grlo.
Teke veću dožu, i to naše plavine, judima priporučuju likari, jerbo da je za
srce i žile dobro svaki dan popiti po dva deca crnog. Prija su i dica imala
svoju dožu, koja je bila vodoravni prst crnog i okomiti prst vode, za ručkon i
večeron, a sad se puno njih drži drugih mira, pa se nalivaju nemilice. I ženama
se priporučivala njijova doža, da ne bi ostale brez krvi i gožđa. Dobro je da
žena potegne teke više, jerbo onda nema šta zamirati mužu, čija je doža veća od
nježine, jerbo to njegovo tilo pita. Čovik u najbojoj forci, koji je radišan,
triba na dan popiti barenko litru i po vina. Betežan čovik, u bilo kojin
litima, ne smi vino njanci pogledati, pa se to zove njegova doža. Starije
čejade, koje jošter more ići i po oštarijama i ne mora više misliti svojon
glavon, nabaška ako je u pensiji, more kroz dan potegniti i do dvi litre (oli
- kako se prija brojilo - do osan kvarata), samo onda triba računati da
drugi dan ujutro odma triba početi s dva bićerinića naše, teke jače dropjanice,
da mu živci dođu na svoje. Najvažnije je, da nikad niko ne pritira, nego da se
drži dože: ako triba na dan piti litru, pije litru, a ako triba dvi, pije dvi,
a ne iđe daje. Vaik triba voditi računa i koje je godišnje doba: jerbo je zimi
boje piti višje dropjanice i crnog, a liti samo bilo oli opol (jerbo manje dižu
tlak). Zimi se vino pije s manje vode, a liti po-a-po. Čoviku koji se drži
mire, vidi se odma na faci da su mu žigarica, štumak i criva kako Bog zapovida,
a čoviku koji pritirava, sve otekne, podbuje, pa mu počnu pucati žile, i vas
treperi, ki šibica na vitriću. Okad znan za se, moja je doža: litra i kvarat na
dan (makar bi moga potegniti puno više). A znan puno dana u godini biti
zadovojan i s manjin dožama, i to samo onda kad sve četri držin u ariji, oli
kad pišen libar, pa triban gledati šta će svit kasti.
*** Ovo su neki od fragmenata iz šeste
škatule, pridodane ŠIBENSKOM TEŠTAMENTU, koji je sastavni dio petoknjižja o
šibenskom identitetu (Veliki rječnik šibenskih riči, Šibenski teštamenat,
Šibenska filozofija, Šibenska likaruša i Europski Šibenik), za koje je 2013. Ivo
Jakovljević dobio Nagradu grada Šibenika. Autor I dalje piše i uređuje
internetski Šibenski brevijar i stalno otvorenom drži internetsku Knjižaru
Jakovljević Šibenik. Sve knjige mu se nalaze u prodaji u Šibeniku (knjižare
Matica i Truta) i u Zagrebu (knjižare Ljevak, na Jelačićevu trgu, i Dominović,
u prizemlju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu). Za zainteresirane
izvan Šibenika i Zagreba narudžbe su moguće i na adresu:
ivojakovljevic9999@gmail.com ili na tel. 099-4414909. Europski Šibenik je 100
kn, Šibenski teštamenat 100 kn, Šibenska likaruša 80 kn i Šibenska filozofija
50 kn, a digitalni Veliki rječnik šibenski riči je dostupan besplatno na adresi:
docs.com/sibenskibrevijar i na Facebooku.