subota, 14. srpnja 2018.

PREZIMENIK ŠIBENSKIH OTOKA: Zlarin - europska, jahtaška meka, u kojoj još ima i Alfiera, i Gregova, i Vukova, i Truta

Zlarinsko mulo u ljeto 2018. 

VIJEST LJETA 2018. na Zlarinu glasi: taj šibenski zlatni otok ponovno ima jednako ljudstva kao i prije 150 godina, kad je na vrhuncu njegove napučenosti na njemu živjelo više od 3000 stanovnika. Ali, za razliku od te davne i prosperitetne 1868., kada su svi stanovnici Zlarina bili Zlarinjani, njih točno 3063, sada ih je - s prijavljenim prebivalištem - samo 278, dok većinski ostatak čine turisti, vikendaši, vlasnici apartmana i jahtaši.

DEMOGRAFSKI USPON ZLARINA trajao je od 1298., kad je većinu njegovih ekonomskih potencijala preuzela tek osnovana šibenska biskupija, pa sve do druge polovine 19. stoljeća i početka industrijske ere, s kasnijim  radikalnim promjenama u šibenskom gospodarstvu (vodovod, električna energija, željeznica, luka, parobrodarstvo, prve industrije itd.). Te 1298. na Zlarinu je - prema nalazima šibenskog povjesničara, Krste Stošića - bilo 20 kuća, u kojima je stanovalo 70 stanovnika (uglavnom, kmetova šibenske općine).

Ti - prvi koji su “popisani” - Zlarinjani, još nisu imali svoja prezimena, no iz njihovih su imena i nadimaka u 14., 15. i 16. stoljeću, u kombinaciji s valovima izbjeglica pred turskim najezdama (iz smjerova Grebaštica i Primošten), nastala NAJSTARIJA PREZIMENA na tom otoku. Nižem ih abecednim redom, uz napomenu da ih velika većina i na početku 21. stoljeća na Zlarinu - još postoje: Acalin, Adum, Aleksa, Alfier, Antolos, Balin (rečeni Kranjac), Bebanović (kasnije Beban), Bjažić, Grando, Grgas, Grgurev, Kaloper, Ležaja, Ljuba, Maglica, Makale, Manoš, Strelov, Strika, Škalabrin, Tabulov, Truta, Vukić (kasnije Vukov).

Dok nije bilo Tijata i Jadrolinije sa rive Makale u Šibeniku za prenapučeni Zlarin su vozili trabakuli


PRVI ZLARINSKI VIKENDAŠI, TURISTI I “JAHTAŠI” u 14., 15. i 16. stoljeću bili su iz šibenskih plemićkih obitelji, koje su na Zlarinu sagradile i svoje ljetnikovce: Dominisi, Lascariji, Kosirići, Šižgorići, Mužići, Divnići, Casinelliji, De Nigrisi, Semonići, Andreisi, De Galovi, Landi, Prottiji i Contariniji. Većina tih prezimena - iako su imala i barke i ljetnikovce na Zlarinu - nije uspjela preživjeti šibensku kugu iz zlokobnog ljeta 1649. - pa je najljepši dio ljetnikovačkog korpusa Zlarina dugo poslije bio prazan i zapušten.

Čim je - nakon mletačke pobjede u Kandijskom ratu i strašne kuge u Šibeniku (1649.) - prestao migracijski pritisak iz šibenskog zaleđa, krenuo je i povratak dijela doseljenih izbjeglica natrag, u šibensko zaleđe, pa i PRVI VAL PRESELJAVANJA ZLARINJANA NA KOPNO, u Zablaće (Antolosi, Grgasi, Ležaje). Visok natalitet na Zlarinu i ekonomika ribarstva, koraljarstva te pomorske trgovine činili su svoje: tako je 1868. na Zlarinu živjelo i radilo više od 3000 stanovnika. No, ne zadugo, jer su nagli uspon šibenskoga gospodarstva i izazovi novog života u Americi pokrenuli dva snažna iseljenička vala: jedan prema Šibeniku, a drugi preko Atlantika. Veliki lom u broju stanovnika dogodio se između rekordne 1868. (kad ih je bilo 3063) i 1880. (kad ih je ostalo 1684)! Zatim slijede godine blagog oporavka naseljenosti: godine 1921. ih je 1980., a za njih na Zlarinu - prema zapisu Krste Stošića - radi i 18 dućana, sedam pekara, dvije mesnice i ribarnica, uz brojne obrte (zidari, kalafati, koraljari, stolari, bačvari…). Otad slijedi neadrživo kronično iseljavanje i novi strmi pad: godine 1991. na Zlarinu je samo 359, a - prema zadnjem popisu stanovništva - godine 2011. samo 278, iako struju ima od 1929., priključak na šibenski vodovod od 1976., kao i solidnu brodsku vezu sa Šibenikom, Prvićem i Vodicama. To novo ili završno iseljavanje u većini slučajeva je motivirano obrazovanjem i zapošljavanjem, uglavnom u Šibeniku i Zagrebu. Ništa bitnog u oživljavanju otoka izvan turističke sezone nisu donijeli ni sve masovniji turizam, kao ni strana ulaganja u otkup nekretnina na otoku: turizam - osobito ako je elitni - većinu koristi, širom Hrvatske, a osobito u neproizvodnom Zlarinu - donosi stranim vlasnicima nekretnina i jahti, te većinskim vlasnicima telekomunikacija, trgovačkih lanaca, banaka, Ine, farmaceutskih proizvoda, kozmetike, estradne ponude i turističkih agencija. To se najplastičnije očituje u sve većem raskoraku između sve masovnijeg turizma i zlarinske infrastrukture (odvodnja, čistoća, vezovi, sidrišta, nadzor), pa će zbog oskudice vlastita (zlarinskog, šibenskog, županijskog i novca iz državnog proračuna) i Zlarin - zahvaljujući turističkim rekordima - u svojim glavnim uvalama bar desetak dana i ovog ljeta izgledati kao prenapučene i ekološki neodržive Vodice ili Solaris.

Zlarinska netaknuta, ali sve višim rizicima, izložena duša

TKO SU ZADNJI ZLARINJANI? Prema Popisu stanovništva iz 2001., na Zlarinu je bilo još 26 prezimena, odreda domaćih (prvi broj pokazuje ukupan broj osoba, a broj u zagradama broj obitelji): Acalin 2 (1), Aleksa 1 (1), Alfier 9 (3), Beban 9 (4), Biberica 8 (2), Bjažić 6 (4), Celić 9 (3), Cukrov 24 (8), Gregov 20 (10), Kaloper 9 (4), Kranjac 11 (3), Kursar 5 (2), Lučev 8 (3), Ljuba 2 (2), Madeško Manoš 4 (2), Makale 5 (4), Miškov 4 (2), Strika 9 (5), Tabulov 2 (1), Tabulov Truta 4 (2), Tešulov 2 (1), Truta 2 (1), Viculin 2 (1), Vukov 10 (5) i Vukov-Colić 3 (1). U odnosu na 1948., samo su Cukrovi povećali svoju brojnost, sa 18 (3) na 24 (8), dok su u opadanju - među najbrojnijim zlarinskim prezimenima - i Gregovi, sa 37 (10) na 20 (7), i Kranjci, sa 13 (6) na 11 (3), i Vukovi, sa 52 (14) na 10 (5), i Vukov-Colići, sa 9 (4) na 3 (1), kao i Alfieri, sa 11 (3) na 9 (3), i Makale, sa 19 (8) na 5 (4), a osobito Maglice, sa 15 (5) na - ništa, i to i u Zlarinu, i u Šibeniku. Većina potomaka nekad najbrojnijih obitelji sa Zlarina danas žive u Šibeniku, Zlarinu i širom Amerike, kamo su odselili i prihodi od prodaje dijela obiteljskih nekretnina ili ekstra-prihodi od pretvaranja pašnjaka u turističke i građevinske terene.

Zlarinsko mulo u predsezonskom travnju 2018. u suton

Zlarin ljeta 2018. je europska, jahtaška meka. ZLARIN LJETA 2028. - hoće li doživjeti investicijski bum, sa svim infrastrukturnim zahvatima i planskom urbanizacijom (uz posljedično iseljavanje većine preostalih Zlarinjana), ili će nastaviti disharmonični turistički bum, do ekološkog harakirija (uz posljedično iseljavanje većine preostalih Zlarinjana)? Ili će još nepostojeći projekt harmoničnog i ekološki održivog razvoja turizma, s osloncem na europske fondove, sačuvati zlarinske ljepote, ne samo za globalizirane ljetne prolaznike, nego i za većinu zadnjih Zlarinjana?

***JESU LI (SAMO) ZLARINJANI ŠIBENČANI? Pomnu, povijesnu, sociološku i kulturološku studiju o tome pročitajte u mojem ŠIBENSKOM TEŠTAMENTU.