srijeda, 31. listopada 2018.

MASONSKA GROBNICA ILI RUGANJE PROLAZNOSTI: Što nam poručuje mrtvačka glava na šibenskom groblju svete Ane



Jedna velebna kamena grobnica (sagrađena davnih 1830-ih na šibenskoj svetoj Ani, lijevo – gledajući od ulaznih skalina - od grobljanske crkvice), na čijoj su svima vidljivoj lijevoj, bočnoj plohi, i kršćanski križ, i mrtvačka glava s priloženim, ukriženim bedrenim kostima, i dan-danas na podjednako duhovit i slojevit način mami prolaznike, da se i sami  još jednom zapitaju: što su, gdje su, idu li ikamo ili im nije suđeno da za života išta spoznaju.

U mračnoj prethistoriji, mrtvačka je glava navodno simbolizirala vječno u pojedinom, tjelesno smrtnom, čovjeku - njegovu dušu. S tim su je značenjem, navodno, koristili i templari, kao i gusari sa raznih strana svijeta. S osloncem na takav pedigre, mrtvačka je glava s pridodanim joj ukriženim kostima ušla i u masonsku simboliku. Danas se mrtvačkom glavom i ukriženim kostima koriste ne samo nebrojene vojničke horde, ulične bande, motorističke ekipe i subkulturne skupine, nego i farmaceutske kompanije, označavajući njima otrove ili kemikalije opasne po život.

Je li u ovom slučaju sa šibenskog gradskog groblja (koje se nalazi uz bok tvrđave vazda borbena svetog Mihovila) riječ o grobnici nekog duhovita šibenskog bogataša iz 19. stoljeća, koji se za oproštaj odlučio narugati i smrti, ili je riječ o posljednjem počivalištu smrtnoga tijela nekog od prvih šibenskih masona, uvjerena u vječni život univerzalne duše, pa i njegove osobne?

P.S. Slojevit prikaz odnosa šibenskih plemića i pučana, kao i težaka, ribara i novovjekih, obrazovanijih sugrađana, prema smrti, prolaznosti i vječnosti nalazi se u mojoj „Šibenskoj filozofiji“, gdje su na duhovit, ciničan, sarkastičan i vedar način protumačene mnoge životne tajne i dešifrirane mnoge, bolne zagonetke.